NIJE OPASNA, ALI JE PREKRASNA! Na jugu Istre primijećena misteriozna meduza koja je ime dobila po biologu iz Dubrovnika i arapskoj kraljici

Foto: Marinko Babić

U organizaciji Ronilačkog saveza Istarske županije, u nedjelju 17. listopada ronioci su zaronili uz zapadnu obalu rta Kamenjak na brod Vis potopljen nadomak uvale Polje na dubini od 32 metra.

Prilikom izrona, na dubini od 3 metra, dočekao ih je vrlo rijedak stanovnik Jadrana – misteriozna Mawia benovici, koja je ranije ranije opisana kao Pelagia benovici, objavili su iz Udruge Eko more Medulin.

Ova meduza, još od svoje prve pojave 2013. godine, na potezu od Trsta do Venecije, plijeni znatiželju znanstvenika jer se naglo pojavila u velikom broju i bila je to nova vrsta koja nije bila zabilježena nigdje u svijetu.


Od tada se M. benovici javlja povremeno i u malom broju što otežava njeno istraživanje. Pojava ove meduze u Jadranu najviše je koncentrirana na najsjeverniji dio, Veneciju, Trst i Piran gdje se uočavaju pojedini primjerci od 2013. do 2021. godine.U hrvatskom dijelu Jadrana prvi put je zabilježena u Puli 2013. godine (nalaz M. Babić) te se nakon toga javlja tek 2020. godine kod Rovinja i sada 2021. godine uz rt Kamenjak, ističu u Udruzi Eko more Medulin.

Zanimljivo je da je većina sakupljenih meduza muškog spola te se pretpostavlja da se kod nas uspostavila populacija samo njihovih polipa, ali životni ciklus ove meduze je još nepoznat i potrebna su daljnja istraživanja. Osim u sjevernom Jadranu, M. benovici primijećena je u Grčkoj i kod Senegala. Znanstvenici za sada nisu sigurni bi li se ova meduza trebala smatrati alohtonom ili autohtonom vrstom u Jadranu.

Iako veličinom (promjer klobuka 8 cm, dužina 20 cm) i izgledom podsjeća na morsku mjesečinu (Pelagia noctiluca), Benovićeva meduza (Mawia benovici) znatno je manje opasna i susret s njom prolazi bez ozbiljnih posljedica, ostavljajući crvenilo i blagu opekotinu.

I na kraju jedna zanimljivost koju je nedavno podijelio akvarij u Piranu o imenu ove meduze. Ime vrste, benovici, meduza je dobila u čast našem znanstveniku Adamu Benoviću, morskom biologu iz Dubrovnika. A ime roda, Mawia, nazvano je po arapskoj kraljici i ratnici, a ujedno su to i prva slova znanstvenika koji su je istraživali i smjestili u novi rod, Massimo, Andreja, Valentina, Isabella, Alen, ističu u Udruzi Eko more Medulin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI