NIJE NEMOGUĆE DA POSTANE MINISTAR, PA ČAK I PREMIJER!’ HDZ-ovci uzdižu u nebesa mladog lava: ‘S njime smo mi pogodili, nije Plenkovićev kadar’

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Povede li vas kojim slučajem ovih dana put do Osijeka te ondje sjednete na kavu s nekim od stanovnika toga grada koji nisu usko vezani uz politiku, teško da ćete pronaći nekoga tko biranim riječima ne progovara o HDZ-ovu gradonačelniku Ivanu Radiću. I u oporbi i među građanima i među samim HDZ-ovcima Radiću se komplimentira kao revolucionaru koji je brojnim projektima i zalaganjima oživio slavonsku metropolu koja se pretvorila u veliko gradilište. Projekti su vidljivi na svakom koraku, a opći je dojam da je Osijek nakon godina i godina stagnacije oživio – ugostiteljski objekti niču na svakom koraku, turistička i gastronomska ponuda nikada nije bila bogatija, obnavljaju se vrtići i škole, grade šetnice i parkovi, a Radić bez puno priče i pompe korektno odrađuje svoj posao a da ga se ne povezuje s bilo kakvim aferama.

Oduševljeni Slavonci

Nema s Radićem puno brige ni premijer Andrej Plenković, iako osječki gradonačelnik nije njegov kadar, vladajući su za osječke projekte odriješili kesu znajući da je Osijek jedini od četiri velika grada u kojem su na posljednjim lokalnim izborima uspjeli osvojiti gradonačelničku fotelju, što za HDZ nije mala stvar osobito kada se zna da je Ivan Radić prvi gradonačelnik Osijeka iz HDZ-ovih redova u povijesti demokracije u našoj zemlji.

Zna se u Osijeku da dobar dio svojih projekata i uspjeha Radić može zahvaliti odličnom odnosu s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, koji se uspio nametnuti kao jedan od najutjecajnijih članova stranke u čijem predsjedništvu sjedi. To nametanje Anušiću nije bilo problematično jer je i na parlamentarnim i na lokalnim izborima osvojio respektabilan broj glasova koji su mu zbog njegovih umjereno konzervativnih stavova i kritika izrečenih na račun stranačkog koalicijskog partnera Milorada Pupovca donijeli titulu glavnog rivala premijera Plenkovića, koji je s Anušićem iznimno oprezan baš zbog njegove neupitne popularnosti koja sa sobom nosi velike ambicije zbog kojih su mnogi u Anušiću prepoznali budućeg predsjednika vladajuće stranke.

Nije Anušić nikada dosad objelodanio te svoje planove, no o tenzijama između njega i premijera Plenkovića govori se i u slavonskoj organizaciji vladajuće stranke pa se tako tvrdi da povremeno bude situacija u kojima je taj sukob vidljiv. Tako, primjerice, Anušić, kako bi ustrojio svoju organizaciju stranke na terenu, miče određene kontaminirane kadrove ili ljude na koje ne može računati, a onda se događa da ga kontaktiraju iz Zagreba te da se po Plenkovićevu naputku zahtijeva da se ti ljudi vrate na svoje pozicije. Nisu te trzavice stopirale razvoj županije niti su se odrazile na razvoj Osijeka u kojem su nedavno skokom u olimpijski bazen plivači iz lokalnog plivačkog kluba najavili kupališnu sezonu na obnovljenim bazenima Osječanima omiljenog kupališta Copacabane.

Riječ je o prvoj pravoj rekonstrukciji tog bazenskog kompleksa otkako je sagrađen davne 1976. godine. Kako je tom rekonstrukcijom Osijek dobio prvi pravi olimpijski bazen, tako Radićevi sugrađani vjeruju da je ovo tek početak gradonačelnikovih ulaganja u sport, što je mladi gradonačelnik najavljivao tijekom svoje predizborne kampanje. Uz olimpijski bazen, Slavonci su na “Kopici” dobili bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom, a da je investicija pogođena, svjedoče gužve koje su uslijedile odmah nakon otvorenja.



Inače je investicija s uređenjem okoliša, hortikulturom i opremom za bazene iznosila gotovo 35 milijuna kuna, međutim, uloženo bi se vrlo brzo trebalo vratiti i puniti proračun Grada Osijeka koji će upravljati svojim, odnosno gradskim bazenima koji su na oduševljenje Osječana izgrađeni u rekordnih šest mjeseci. Oduševljeni su Slavonci i time što su cijene za ulaz na bazene najniže u okruženju pa se tako djeca do sedam godina kupaju besplatno, deset kuna za dan na bazenu izdvajaju djeca od osam do 15 godina, umirovljenici i osobe s invaliditetom, odrasli pak radnim danom ulaznicu plaćaju 15, a vikendom 20 kuna. Osim bara koji se nalazi u sklopu bazena s vodenim atrakcijama u kojem se može popiti kava, pivo ili sok, na novouređenom dijelu “Kopike” nalazi se i pet kućica u kojima se građani mogu počastiti kuhanim kukuruzom, hamburgerima, langošicama i raznim drugim slavonskim specijalitetima koji im se nude po pristupačnim cijenama.

Stranački glavešine

Obnavljanje zapuštenih bazena jedan je od prvih većih projekata osječkoga gradonačelnika koji na tome ne misli stati. S najvećim proračunom u povijesti grada, Radić je doista spreman pokrenuti i oživiti svoj grad, a kako mu to zasad doista polazi za rukom, nije nemoguće da baš njega u nekoj od idućih vlada vidimo na ministarskoj poziciji, a možda čak i u premijerskoj fotelji, jer ako je suditi po stavovima Osječana, ovaj mladi političar obećava da će prerasti u ozbiljan kadar na koji i u stranci sve ozbiljnije računaju. Napominju kako je baš Radić najbolji primjer uspješnog pomlađivanja stranke, aludirajući na to da bi se Plenković njegovim primjerom trebao povesti i u ostalim sredinama, uključujući i Split u kojem je HDZ na nedavno održanim izvanrednim izborima doživio debakl s nestranačkim kandidatom Zoranom Đogašem, dok su se možda i ondje u stranačkim redovima krili kandidati s Radićevim potencijalom koji nisu prepoznati zbog stranačkih glavešina koji im ne puštaju i ne dopuštaju da se probiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI