NIJE JOJ SVE ČISTO KAKO SE ČINI: Vidović Krišto opet napala HRT i zatražila objavu informacija oko dodjele koncesije Radiju 101

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto uputila je Vijeću za elektroničke medije (VEM-u) zahtjev za dostavu informacija oko dodjele koncesije za Radio 101, kao i oko provedenih nadzora i isplata potpora za 2021., 2020. i 2019. godinu. Tvrdi da se u hrvatskim medijima bitni događaji prešućuju, a posebno se obrušila na HRT nazvavši javnu televiziju “vladinim jednostranim servisom”.

Vidović Krišto je zahtjev, koji je uputila predsjedniku VEM-a Josipu Popovcu, objavila na Facebooku navodeći kako se nijedna odredba Zakona o elektroničkim medijima ne daje pravo na cenzuru ili ograničenje prava slobode govora i izražavanja misli. Navodi kako upravo VEM mora skrbiti o provedbi tih zakonskih odredbi, ali da vladajuće strukture svakodnevno nedopušteno utječu na medije.

“U hrvatskim medijima se bitni događaji prešućuju, a pristup, primjerice, javnoj televiziji imaju pretežito osobe koje nekritički i navijački nastupaju za vladajuće strukture. Tako, primjerice, informacija da je Europska komisija pristupila provjeri možebitnih protuzakonitosti u slučaju vjetroparka Krš-Pađene nije uopće objavljena na HRT-u. Ovo je klasični primjer cenzure”, piše Vidović Krišto.

Također smatra da u informativnomg programu HRT-a, kojeg je nazvala vladinim jednostranim servisom, ne postoji kritika vlade. “Predsjednik Vlade Plenković u informativnim emisijama ima tretman kao da je diktator a ne premijer države koja je članica Europske unije”, poručila je Vidović Krišto koja dodaje kako HRT-ov informativni program “služi vladajućim strukturama za stvaranje iluzija i manipuliranje s činjenicama”.

Kao primjer navela je intervju premijera za Dnevnik HRT-a u kojem ga novinar nije pitao o gubitku radnih mjesta u tekstilnoj industriji, kao i objavu Nacionala da je urednica HRT-a Plenkoviću uputila mail s pitanjima za intervju. “Taj mail dokaz je onoga što hrvatski građani jako dobro znaju, a to je da HRT protuzakonito uskraćuje hrvatskim građanima pravo na informaciju i na pluralizam, te služi vladajućim strukturama”, poručila je Vidović Krišto.



Navodi i kako je “nedopušteni utjecaj na medije” utvrdila i Europska komisija u izvješću od 20. srpnja 2021. u kojemu je “upozorila kako se putem oglašavanja Vlade i gospodarskih subjekata pod kontrolom Vlade, politički ograničava objektivnost medija”.

Vidović Krišto je navela i odluku VEM-a za dodjeljivanje koncesije Radija 101 napomenuvši “uznemiravajuće vijesti oko stvarnog vlasništva velikog broja radijskih postaja”. Smatra kako su sloboda medija, pluralizam i zabrana svekolike diskriminacije preduvjet stabilnog društvenog poretka. Istaknula je kako VEM, kojeg financiraju građani, ima zakonsku obvezu provjeravati poštivaju li elektronički mediji zakone.

Od VEM-a je zatražila informaciju o provedenim nadzorima, koje je VEM sukladno Zakonu o elektroničkim medijima provelo u 2019., 2020. i 2021. godini, fonografski prijepis sjednice na kojoj je dodijeljena odluka o koncesiji za Radio 101, kao i isplaćene potpore za 2019., 2020. i 2021. godinu, razvrstane po primatelju te iznosu potpore.

“Transparentnost rada javnih institucija je civilizacijsko i demokratsko dostignuće, na čijem unapređenju stalno moramo raditi. Nefunkcioniranje institucija je glavni uzročnik društvene nepravde i korupcije koja opterećuje hrvatske građane”, zaključila je Vidović Krišto koja je zatražila da VEM-a  žurno dostavi informacije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI