NEVJEROJATNO Bolnice ograničile posjete roditelja djeci, a izvori zaraze otvoreni!

Screenshot

Ograničenje bolničkih posjeta djeci na 15 minuta diglo je buru nezadovoljstva među roditeljima. Problem je nastao jer su neke bolnice, kao KBC Zagreb, zbog širenja infekcije COVID-19 zabranile posjete i prisutnost očeva na porodima pa su se roditelji žalili Ministarstvu zdravstva.

Ondje su, pak, okupili predstavnike bolnica, psihologe, pedijatre, infektologe i epidemiologe, koji su potom iznjedrili zaključak o 15-minutnom posjetu u bolnicama koje su ih prvotno zabranile.

I korist i šteta od posjeta

“Ograničavanje vremena posjeta bolesnoj djeci na samo 15 minuta, dok u isto vrijeme više vremena provedemo u neprovjetrenom dućanu, kod osobnog bankara, u crkvi ili u klubu, razljutilo je i rastužilo sve one koji razumiju koliko je bitno biti uz svoje bolesno dijete, pružiti mu neograničenu ljubav, podršku i sigurnost u toj stresnoj situaciji. Roditelji bolesne djece nemaju vremena razmišljati o COVID-19, nego žive za svaki trenutak koji mogu provesti sa svojim najdražima. Ako se život mora nastaviti, a mora, onda se potrudimo da odluke budu u skladu s time”, kaže Ana Zelenika, čija djeca, nasreću, nisu u bolnici, ali suosjeća s osima čija jesu.

Kakve su posljedice traume zbog 15-dnevne nemogućnosti posjeta u vrijeme gripe, pamte Ljiljana Vuletić i njezina kći, koja je 2005. godine ležala na hematologiji.

“Imala je deset godina, a dvije godine nakon izlaska iz bolnice spavala je isključivo držeći me za ruku”, kaže Lj. Vuletić.



I pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te udruga Roda zatražili su da se omoguće cjelodnevni posjeti djeci.

Iz bolnice poručuju da su nudili opciju boravka roditeljima

“Nespretno je rečeno da je to 15 minuta, nitko neće štopati vrijeme posjeta i svi smo za posjete roditelja jer to je važno ponajprije djeci. Trenutačno je 97 djece u klinici, bar pola ih je imunokompromitirano i teško je vagati štetu i korist od posjeta izvana. Pustit ćemo koliko je moguće, ali sigurno ne 200 ljudi u isto vrijeme. U posjet može doći jedan roditelj, fleksibilni smo pogotovo kad je riječ o najteže bolesnoj i maloj djeci. Ponudili smo opciju boravka roditelja sve vrijeme hospitalizacije djeteta, ali nitko to nije htio”, opisuje dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI