NESREĆA NA OBUCI: Jedan specijalac ATJ Lučko se srušio na nasipu za vrijeme trčanja, preminuo u bolnici, drugi hospitaliziran

Foto:Goran Mehkek / CROPIX

U Zagrebu se u ponedjeljak poslijepodne dogodila tragedija kada se pripadnik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko srušio na nasipu za vrijeme trčanja prvog dana redovne obuke specijalaca.

Preminuo je u bolnici.

U bolnici je još jedan pripadnik jedinice koji je sad stabilno.

Dodaju da su se još dva specijalca osjećala loše.

U ponedjeljak im je bio prvi dan cjelodnevne obuke, a poslijepodne su trčali nasipom. Neslužbeno se doznaje da su svi prošli liječnički pregled i bili zdravi.Preminuli policajac imao je samo 30 godina, primljen je u Lučko u skupini s 30-ak novih pripadnika koji su dobili privremeno rješenje na šest mjeseci.

Zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk je za Dnevnik.hr rekao kako je to bio “redovni trening, a preminuli pripadnik je izabran među kandidatima kao jedan od najboljih po psiho-fizičkim parametrima”.

Dodao je kako je preminuli pripadnik bio u interventnoj policiji, s A kategorijom liječničkog pregleda.

“Ekipa iz baze mu je pomagala do dolaska hitne”, istaknuo je Bilobrk.

O tom nesretnom događaju oglasio se i MUP i uputio izraze sućuti.

“Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavnica Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije započela je u ponedjeljak, 5. rujna s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu.

Navedena obuka održava se pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih djelatnika za selekcijski postupak koji im slijedi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko.

Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju dati suglasnost za provedbu temeljne sigurnosne provjere. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, policijski ronioci, pripadnici protueksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju osobnu zaštitu.

Tijekom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja.

Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani.

Nažalost, tijekom ranog jutra obaviješteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno.

Mrtvo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog provođenja obdukcije, a policija će, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradavanja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog člana. Sućuti se pridružuju svi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RH”, priopćeno je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI