DODIK OPET ŽESTOKO ZAGRMIO: ‘Sve je potaknuto mržnjom prema Srbiji i srpskom narodu’!

Foto: Wikimedia Commons

Nakon niza prijetnji Milorada Dodika o stvaranju zasebne vojske te čak odcijepljenju Republike Srpkse od Bosne i Hercegovine, ministar obrane BiH Sifet Podžić odlučio je otkazati vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Ovakva odluka ministra bošnjačke nacionalnosti naljutila je srpskog člana Predsjedništva BiH Sifeta Podžića.

Riječ je o vojnoj vježbi “Manjača 2021”, koja se na vojnom poligonu kod Banje Luke trebala održati od 6. do 10. listopada. U vježbi sudjeluje Vojska Srbije i Šesta brigada OS BiH koja baštini tradiciju Vojske Republike Srpske čijom je transformacijom i nastala te je sačinjena uglavnom od građana srpske nacionalnosti s područja RS-a.

No Podžić tvrdi kako je planirana vježba samo odgođena dok se protiv koronavirusa ne cijepi dovoljan broj pripadnika oružanih snaga BiH.

Milorad Dodik optužio je ministra obrane da je donio “nezakonitu i sramnu odluku” i to samo stoga jer navodno mrzi Srbe. Predbacio mu je da se tako ponaša jer je član Demokratske fronte (DF), stranke na čijem je čelu Željko Komšić.



“Mislim da je sve to bilo motivirano isključivo njihovom mržnjom prema srpskom narodu i prema Srbiji i da je to jedini razlog zašto su oni donijeli takvu odluku”, rekao je Dodik te zatražio da se Podžića smijeni s dužnosti zbog ove odluke.

Dodiku se odmah pridružio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, član Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je od ministra obrane zatražio povlačenje odluke vezane uz održavanje vježbe.

“Smatram da jednostrano donošenje ovakve odluke ministra obrane predstavlja kršenje Zakona o obrani BiH, da je neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Srbiji, te vas pozivam da odluku odmah stavite izvan snage i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe”, stoji u Tegeltijinoj poruci Podžiću.

Tegeltija je najavio kako će u protivnom poduzeti mjere koje mu stoje na raspolaganju kao predsjedatelju Vijeća ministara BiH, no nije pojasnio na što točno misli. Jer ako se Tegeltija formalno nalazi na čelu izvršne vlasti kao predsjedatelj Vijeća ministara, on nema ovlasti kojima bi mogao naložiti drugom ministru što treba raditi, niti ga može smijeniti bez suglasnosti Zastupničkog doma državnog parlamenta.

U obranu Podžiću odmah su stali bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te samo formalno hrvatski predstavnik i predsjednik Predsjedništva Željko Komšić koji tvrde kako je ministrova odluka potpuno opravdana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI