NEOBIČAN EPILOG POTRAGE ZA INDIJANSKIM ARTEFAKTIMA: Američko sveučilište na ‘najnehumaniji mogući način’ skladištilo ostatke ljudskih tijela

Screenshot/ NBC News

Prilikom potrage za nestalim artefaktima autohtonog stanovništva zaposlenici sveučilišta u SAD-u pronašli su ostatke ljudskih tijela pohranjene na “najnehumaniji mogući način”, objavio je NBC News.

Ono što je započelo kao potraga za artefaktima koji su nekada bili izloženi u knjižnici Sveučilišta Sjeverna Dakota rezultiralo je otkrićem ostataka u kartonskim kutijama i potaknulo raspravu.

Zimus je profesorica engleskog jezika na Sveučilištu Sjeverna Dakota (UND), Crystal Alberts, krenula u potragu za nestalom lulom, pokrivalom za glavu i mokasinama koje su nekoć bile izložene u školskoj knjižnici, pretraživši skrivene dijelove 140 godina starog kampusa.

Zbirka je uklonjena iz knjižnice 1988. godine, nakon što su studenti postavili pitanje bi li sveučilište trebalo izlagati predmete od vjerskog značaja za američke domoroce. Alberts i njezini kolege pretraživali su skladišne prostorije i ormare u skladištima te otvarali sve moguće neoznačene kartonske kutije, piše NBC News.

U jednoj od njih Alberts je ugledala traženu lulu i kontaktirala za pomoć pripadnicu jednog domorodačkog plemena koja radi za UND Alumni Association and Foundation, Laine Lyons, da bi od nje dobila savjet kako pravilno postupati s pronađenim predmetima.Otvarajući kutiju za kutijom svojim kolegama pronašla nešto neočekivano: više od 70 uzoraka ljudskih ostataka, od kojih su se mnogi nalazili u kartonskim kutijama bez identifikacijskih podataka.

Lyon je izjavila za NBC News: “Bili su pohranjeni na najnehumaniji mogući način. Kao da se nije radilo o ljudima U tom trenutku shvatila sam da moje sveučilište nije dostojanstveno postupalo s ostacima američkih domorodaca i vratilo ih plemenima, kao što nalaže savezni zakon”.

Predsjednik UND-a Andrew Armacost rekao je da se sveučilište odmah nakon ovog otkrića obratilo plemenima, prvo njih šest, a zatim 13, kako bi pokrenulo proceduru vraćanja ostataka i više od 100 vjerskih objekata.

“Ono što smo učinili kao sveučilište je užasno i nastavit ću se za to ispričavati”, zaključio je Armacost na konferenciji za novinare u srijedu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI