NEMAJU SREĆE S TURISTIMA: Vječni grad na meti razbojnika, stradao i Vatikan! Otkriveni novi incidenti s turistima koji dolaze u grad

wikimedia

Vatikan i Rim čini se žive nemirne dane. Buran period  kulturno naslijeđe prijestolnice Italije kao da nema kraja. Ni jesen nije donela mir, pošto je prethodnom nizu incidenata, dodan još jedan. U Vatikanu.

Vječni grad ima čini se velikih problema s turistima koji dolaze u grad. Nakon serije incidenata ovog ljeta i početak jeseni donio je nove, neplanirane angažmane restauratorima. Ovog puta, neimenovani turist u srijedu je u Vatikanu razbio najmanje dvije drevne rimske skulpture, prenosi N1.

Sve se odigralo u muzeju Chiaramonti, sastavnom dijelu Vatikanskih muzeja. Dio vatikanskih ljepotica sastoji od velike lučne galerije koja sadrži oko 1.000 antičkih statua, uz sarkofage i frizove.

Čovjek je zahtijevao je da vidi papu, navodi list Il Mesaggero. Kada je odbijen, navodno je jednu rimsku bistu bacio na pod.

Dok je bježao po polikromnom mramornom podu, štapom je oborio još jednu, pošto zidovi sa svake strane galerije imaju niz velikih niša u kojima mramorne statue stoje. Između njih su postolja na kojima se nalaze manje portretne skulpture, koje su ovaj put ostale neokrznute.

Osoba koja je srušila statue predana je talijanskim vlastima.

Ispada da je susjednu galeriju Lapidariu spasila politika restrikcije ulaska, pošto je ovaj dio muzeja, koji sadrži preko 3.000 kamenih ploča i natpisa, dostupan samo uz posebnu dozvolu, obično u svrhu akademskih studija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI