Nema jasnog ‘plana B’ ako Boris Johnson više ne bude mogao voditi zemlju

Marko Todorov/Cropix

Britanski ustav ne daje jasan odgovor na pitanje koje su si postavili mnogi Britanci. Što će se dogoditi ako premijer Boris Johnson, koji je hospitaliziran jer mu se ne povlače simptomi koronavirusa, ne bude mogao nastaviti voditi zemlju?

Boris Johnson je u nedjelju hospitaliziran, a iz njegova ureda kažu da se radi o “mjeri opreza” jer on i 10 dana nakon što mu je otkrivena zaraza koronavirusom još uvijek ima visoku temperaturu. I dalje vodi vladu, dodaju iz ureda.

Johnson je rekao da može nastaviti raditi u samoizolaciji u rezidenciji u Downing Streetu, kao i ministar zdravstva Matt Hancock, također pozitivan na koronavirus.

Oboljela su dvojica ključnih britanskih lidera u borbi protiv pandemije pa se dovodi u pitanje funkcioniranje vlade bez njih u vrijeme globalne krize.

Ustav, nespretna kolekcija ponekad drevnih i oprečnih presedana, ne nudi jasan i formalni “plan B” ili scenarij sukcesije, navode stručnjaci.



“Nismo još bili u ovakvoj situaciji, nismo morali o tome razmišljati ranije”, rekla je za Reuters Catherine Haddon iz Instituta za vladu.

Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju.

No, Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova Dominic Raab ako bude potrebno.

“Premijer ima ovlasti delegirati odgovornost bilo kojem svojem ministru, ali zasad je on premijer, a sljedeći na redu je ministar vanjskih poslova”, rekao je glasnogovornik.

U lipnju 1953., tadašnji premijer Winston Churchill pretrpio je moždani udar. Taj događaj se držao u tajnosti, a ni svi ministri nisu bili s time upoznati.

Liječnici su bili iznenađeni njegovim brzim oporavkom. Dva mjeseca nakon moždanog udara vratio se u Downing Street i nastavio voditi kabinet.

Tony Blair je dvaput podvrgnut operaciji srca dok je bio premijer ranih 2000-ih. Oba puta se već nakon nekoliko dana vratio na posao.

Da nije mogao obavljati dužnost, mijenjao bi ga njegov zamjenik John Prescott sve do izbora novog vođe, rekli su dužnosnici.

Ne tvrdi se da Johnson nije sposoban obavljati svoju dužnost. Britanski premijer nastavio je voditi vladu putem telekonferencija nakon što mu je dijagnosticiran koronavirus.

Johnson još uvijek u bolnici, ima simptome i dalje

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će proći dodatne pretrage u bolnici jer 10 dana nakon zaraze koronavirusom još uvijek ima simptome, ali Downing Street kaže da nastavlja voditi vladu.

Johnson se nalazio u samoizolaciji u Downing Streetu nakon što mu je prošli mjesec potvrđena zaraza koronavirusom, a u nedjelju navečer je prevezen u bolnicu jer je još uvijek imao povišenu temperaturu pa su liječnici procijenili da treba proći dodatne pretrage.

Premijer se osjeća dobro i bit će podvrgnut rutinskim pretragama u ponedjeljak, ali će nastaviti voditi vladu, rekao je ministar stanovanja Robert Jenrick u ponedjeljak.

“Ostat će u bolnici koliko bude potrebno, ali čuo sam da se osjeća dobro i radujem se njegovom povratku na kućni broj 10 što je prije moguće”, rekao je Jenrick.

“Nije na prijemu za hitne slučajeve pa sa sigurnošću očekujem da će se ubrzo vratiti”, dodao je.

Johnson (55) postao je 27. ožujka prvi lider veće sile koji je pozitivan na koronavirus. Izolirao se u svojoj rezidenciji, a u petak je objavio da će ostati još ondje jer i dalje ima visoku temperaturu.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak će predvoditi izvanredni sastanak vlade o Covidu-19.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je Johnson “snažan muškarac”.

“Svi Amerikanci mole se za njega”, rekao je Trump na konferenciji za medije. “On je moj prijatelj, velik gospodin i vođa. I kao što znate, otišao je danas u bolnicu, ali sam uvjeren da će biti dobro.”

Ured britanskog premijera odbio je otkriti kojim će pretragama Johnson biti podvrgnut, ali stručnjaci kažu da se osobama u njegovoj dobi sa simptomima više od 10 dana provjeravaju pluća, jetra i rad srca i šalje ih se na EKG.

“Očito se premijer ne može tako lako riješiti toga”, rekao je Jonathan Ball, profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham.

“To pokazuje da je teško predvidjeti razvoj zaraze i dok će većina to doživjeti kao neugodnu prehladu, kod drugih se to može razviti u ozbiljnu bolest, ponekad opasnu i po život.”

Liječnici kažu da se oboljelima od Covida-19 stanje može pogoršati nakon deset dana, kod nekih se može razviti upala pluća.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI