NEKE SREDNJE ŠKOLE UVODE PRIJEMNE ISPITE: Evo što sve čeka buduće srednjoškolce

Foto: Boris Kovacev / CROPIX, Ilustracija

Školska godina je pri kraju i uskoro počinju upisi u srednje škole. Nakon što su 23. svibnja počele prijave za upis, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su istaknuli kako ima dovoljno mjesta za sve buduće srednjoškolce. No, i ove se godine postavlja pitanje koliko će učenika odabrati deficitarna i strukovna zanimanja.

Otome kako će ove godine izgledati upis u srednje škole, koje škole su uvele prijemne ispite i hoće li i dalje biti hiperinflacija odlikaša, razgovaralo se u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija. 

“Vrlo je bitno reći za sve one koji imaju nedoumice da je otvoren Viber kanal na kojem roditelji, učenici i svi drugi mogu pitati sve ono što je možda još ostalo nejasno vezano uz provedbu ovogodišnjih upisa učenika. Bitno je za reći da mjesta za upis ove godine ima dovoljno”, rekla je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Dodala je kako je Ministarstvo odobrilo više od 43 tisuće upisnih mjesta, više od sedam tisuća slobodnih mjesta.

“To otvara veliku mogućnost za upis u jedan od željenih programa, odnosno postotak 70 na prema 30 posto, koji se događa u školama već godinama”, naglasila je Šerepac.Zagrebačka X. gimnazija jedna je od sedam srednjih škola u Zagrebu koje su se odlučile uvesti prijemne ispite.

“Mi smo do sada imali prijemni iz engleskog, za naše tzv. dvojezične programe u Općoj i Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji. Taj je ispit bio eliminacijski što znači da ako dijete ne prođe taj engleski, ne može konkurirati. S obzirom na to da smo lani imali veliki pritisak na prirodoslovno-matematičke razrede i pojavila se mogućnost da puno djece dijeli isto mjesto, jer imaju jednak broj bodova, odlučili smo zatražiti od Ministarstva dozvolu da provedemo prijemni ispit iz matematike za Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Tako da se nadamo da ćemo to lijepo i uspješno odraditi, neka djeca ne budu pod stresom. Neka se malo opuste. Znamo da im je problem sada, zabrinuti su i oni i roditelji, pojačani su pozivi na školu kad će biti… Ja sad neću isticati termine da ne bih pogriješila, ali prijemni će se održati od 29. lipnja do 4. srpnja. Tu su subota i nedjelja, to pretpostavljam da otpada. A mi ćemo u Zagrebu, škole koje provode prijemni, dogovoriti se i nastojati omogućiti učenicima da pristupe i u jednu i u neku drugu školu. Tako da neće sve biti u isto vrijeme”, istaknula je Željka Frković, ravnateljica zagrebačke X. gimnazije “Ivan Supek”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI