NEKADA OPERNA UMJETNICA, SADA INTENDANTICA: Iva Hraste Sočo imenovana intendanticom HNK Zagreb

Izvor: Twitter

Operna umjetnica Iva Hraste Sočo imenovana je intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Na zatvorenome dijelu 85. sjednice Vlade zbog isteka mandata s danom 31. kolovoza 2022. godine razriješena je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, a novom je intendanticom, s danom 1. rujna 2022. godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, imenovana dr.sc. Iva Hraste-Sočo, objavljeno je na stranicama Vlade.

Podsjetimo, Hraste-Sočo bila je na posljednjim lokalnim izborima kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića. Do 23. kolovoza ove godine bila je zastupnica u Gradskoj skupštini. Mandat je stavila u mirovanje, kako stoji na stranicama Grada, i to, kako je navela, iz osobnih razloga. Zamijenila ju je Mirjana Kujundžić Tiljak, također iz HDZ-a.


Prema životopisu objavljenom uz njezinu knjigu “Hrvatska – nacija kulture” Iva Hraste-Sočo diplomirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nade Puttar Gold. Godine 2012. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Nacija kulture: artikulacija međunarodne prepoznatljivosti hrvatske kulture na primjerima festivalske politike” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U stalni angažman Opere HNK Zagreb, kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere primljena je 1989. godine. Interpretirala je 21 glavnu ulogu sopranskog opernog repertoara u zemlji i inozemstvu.Trenutno je docentica na Akademiji dramskih umjetnosti te se bavi produkcijskim, znanstvenim i pedagoškim radom, a predaje i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osim umjetničkog ima i bogato međunarodno i diplomatsko iskustvo stečeno radom u Ministarstvu vanjskih poslova te Ministarstvu kulture kao posebna savjetnica ministrice.

Iva Hraste-Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK.

U diplomatsku službu Ministarstva vanjskih poslova RH stupa 2004. godine, a od 1. kolovoza 2005. godine obnaša dužnost savjetnice za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču, Austrija. Od kolovoza 2009. godine, djeluje kao načelnica Odjela za dramske umjetnosti, a od 1. svibnja 2012. kao voditeljica Službe za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost u Ministarstvu kulture RH.

U priopćenju Ministarstva kulture i medija piše da intendanta HNK u Zagrebu prema Zakonu o kazalištima, imenuje i razrješava Vlada RH na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra kulture ili gradonačelnika Grada Zagreba radi utvrđivanja zajedničkog prijedloga, intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture.

“S obzirom na to da se gradonačelnik Grada Zagreba nije očitovao o prijedlogu ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek da se za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje dr. sc. Iva Hraste-Sočo, ministrica je, sukladno Zakonu, predložila Vladi Republike Hrvatske imenovanje dr. sc. Ive Hraste-Sočo za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što je danas i prihvaćeno”, objavljeno je iz Ministarstva kulture i medija.

Natječaj za imenovanje intendanta HNK u Zagrebu raspisalo je kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 8. rujna 2021. te su zaprimljene prijave troje kandidata: Ive Hraste-Sočo, Dubravke Vrgoč i Damira Medvešeka.

Nakon analize programa, Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da su programi za mandatno razdoblje 2022.-2026., koje su dostavile Dubravka Vrgoč i Iva Hraste-Sočo potpuni te da zadovoljavaju i formalno i sadržajno u svim segmentima. Program Damira Medvešeka nije bio potpun jer nije sadržavao prijedlog financijskog i kadrovskog plana HNK u Zagrebu za mandatno razdoblje, piše u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI