NEDOSTATAK LIJEKOVA JE POSTALA NORMALNA POJAVA: Soldo: ‘Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje, ali nema razloga za paniku’

Foto: Pixabay/Ilustracija

U hrvatskim ljekarnama potvrđena je nestašica nekoliko važnih lijekova, a istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na pet i pol milijardi kuna. O tome što napraviti i mogu li se pronaći alternativni lijekovi za HRT je govorila Ana Soldo, predsjednica  Hrvatske ljekarničke komore.

“Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog covida, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje”, rekla je Soldo.

Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Tako su Nijemci rekli da imaju 100 tisuća registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak.

Soldo je govorila o tome da u Hrvatskoj imamo 15 tisuća registriranih lijekova, a oko 200 do 300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima.

Ona smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.“Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju”, naglasila je Soldo.

Dodala je da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

“Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira”, zaključila je Ana Soldo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI