Nećete vjerovati što čitate: Nema šanse da je itko ovo očekivao

screenshot

Nakon što je prije svega nekoliko dana, odnosno u nedjelju, srčano podržavao hrvatske nogometaše na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u dalekoj Rusiji, bivši premijer Ivo Sanader u srijedu se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu. Sanader je inače, stigao na ročište u procesu u kojem ga se tereti za primanje mita od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija kojemu je prema tvrdnjama Uskoka omogućio upravljanje INA-om, međutim, ročište je u srijedu odgođeno te bi se trebalo održati u rujnu.

Valja u kontekstu ove priče podsjetiti kako je Sanader ranije bio osuđen na deset godina zatvora, međutim Vrhovni sud reže mu kaznu na osam i pol godina, a istu pak presudu ukida Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija, u prvome postupku bivšem se premijeru sudilo i za primanje provizije od Hypo banke. Ipak, postupci su u međuvremenu razdvojeni. U prosincu 2015. godine suđenje Sanaderu spojeno je sa slučajem Hernadi, ali njegova obrana tražila je da se cijeli spis prevede na mađarski tvrdeći da se radi o presuđenoj stvari budući da je Hernadi po privatnoj tužbi za podmićivanje Sanadera oslobođen u Mađarskoj.

Koncem prošle godine Vrhovni sud ukida rješenje kojim je Zagrebački županijski sud u svibnju 2017.godine privremeno prekinuo Sanaderovo i Hernadijevo suđenje, odlučujući o žalbama Uskoka i Hernadijeve braniteljice. Hernadija, za kojim je bio raspisan i Europski uhidbeni nalog koji su neke države ignorirale, Uskok je optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.

Tvrde da je predsjednik Uprave Mola, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina. Inače, svakako vrijedi spomenuti kako je u suđenju Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u aferi Fimi medija odvjetnik odaslao intrigantno upozorenje u kojem se progovorilo o Pandorinoj kutiji koja bi skroman ugled hrvatskog pravosuđa kod građana mogla baciti na koljena te dovesti do obnove niza sudskih postupaka što će rezultirati ogromnim troškovima, koje bi u konačnici snosio tko drugi doli građani.

Odvjetnici su, kao što je poznato, od sudskog vijeća zatražili da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji vještačenje stalnog sudskog vještaka za financije Zrinka Ručevića. Prvostupanjska presuda uvelike se temeljila upravo na njegovom vještačenju, upravo tada je bivši premijer nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a uz to je tu bila i kazna od 15,25 milijuna kuna. Uz Sanadera, osuđen je tom prigodom i HDZ kaznom od pet milijuna kuna, a kanilo se oduzeti im i imovinsku korist koju su prema presudi ostvarili kaznenim djelom, radi se o iznosu od 24,2 milijuna kuna.



HDZ-ov odvjetnik, ali i odvjetnički tim Ive Sanadera, vještaka Ručevića prozivali su za neiskustvo na polju financija i računovodstva, a kao argument poslužila im je i odredba aktualnog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koja datira od 16. travnja ove godine, a prema kojoj je poništeno Ručevićevo rješenje o licenci. Prema tom rješenju, koje doduše još nije pravomoćno, proizlazi da on nikada nije niti imao ovlasnicu za posao kojega je obavljao, iako je sudsko vijeće suprotnog stava te ovakve tvrdnje pripisuje odugovlačenju postupka, prostor za žalbu itekako postoji te je ujedno i nastavljen. Zanimljivo je znati i kako je dotični vještačenja radio u postupcima protiv Sanadera, ali ujedno i u onima protiv Zdravka Mamića te Nadana Vidoševića, a imajući u vidu Bošnjakovićevu uredbu čini se kako se rješenjem o vještaku u pitanje dovode i svi spomenuti procesi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI