NEĆE IH PUNO BITI SRETNO KAD OVO ČUJU! Vakula najavio vrući kolovoz, prognozirao što nam donosi jesen i zima

Foto: Neja Markicevic/Cropix

Meteorolog Zoran Vakula objavio je veliku vremensku prognozu s analizom dosadašnjih temperatura, kao i onoga što nas čeka u kolovozu te najesen.

Kako je objavio na HRT-u, srpanj je bio iznadprosječno topao, štoviše, jedan od najtoplijih u znanoj povijesti službenih mjerenja, koja je na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a počela još sredinom 19. stoljeća.

Spominjat će se tako novi srpanjski temperaturni rekordi izmjereni 23. srpnja: u Bednji 37,4 °C, na Bilogori pokraj Pitomače 38,5 °C, u Delnicama 33,5 °C, u Krapini 37,8 °C, u Križevcima 37,6 °C…

Nakon srpnja, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će se ostvariti prognoze iznadprosječno toplog ljeta. Naime, i prognoze za kolovoz daju prilično veliku vjerojatnost za njegovu iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu zraka.

Pritom će vjerojatno najtoplije biti u prvom tjednu kolovoza, tijekom kojeg nam se valja prilagoditi novom toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje, i to ponegdje već od četvrtka te gotovo diljem Hrvatske tijekom mnogima zbog praznika produljenog vikenda.



U drugom i četvrtom kolovoškom tjednu povećava se vjerojatnost za nestabilnije i manje vruće dane, gdjekad i “samo” tople, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne, a ponovno znatnije pozitivno odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti u većini je Hrvatske vjerojatnije u trećem tjednu kolovoza.

Naravno, te prognoze nisu pouzdane kao one za prvih tjedan dana i promjene su još moguće. Još uobičajeno nepouzdanije su prognoze oborine. Ako se trenutačno najvjerojatnije ostvare – i dalje ćemo se suočavati s nedostatkom kiše.

Prema dugoročnim prognozama i jesen će biti bez značajnijih padalina, a ozbiljnije oborine čekaju nas tek u studenom.

Sudeći prema dugoročnijim prognozama – manjak oborine vjerojatno ćemo imati i u prvim jesenskim mjesecima, a u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u studenome. Do tada je umjerena do čak velika vjerojatnost i za mjesece toplije od prosjeka.

Prognoze za zimu još su manje pouzdane od onih za jesen, ali daju nadu da će temperatura zraka djelovati na barem malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje... No, do tada će biti još kojekakvih analiza i prognoza – i detaljnijih i pouzdanijih od ovdje napisanih. A jamačno – i kraćih…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI