NEĆE BITI PROBLEMA U OPSKRBI STRUJOM: Član Uprave HEP-a potvrdio: ‘Sustav je spreman’

Foto: Ilustracija/Pixabay

Član uprave HEP-a Petar Sprčić za HRT je komentirao opskrbu električnom energijom i hoće li biti problema oko toga.

“Pripremamo naš energetski portfelj da bi mogli isporučiti sve količine energije našim kupcima. Ne očekujemo nikakve probleme, sustav je spreman”, rekao je.

Za potrebe HEP-ovih kupaca uvozi se oko 30% električne energije. Kako smanjiti ovisnost?

“Mislimo da je jedini pravi put izgradnja novih energetskih objekata – izgradnja novih vjetroelektrana i solarnih elektrana. Novih 1500 MW planiramo pustiti u pogon do 2030. To bi trebalo 50% povećati našu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Sve skupa ovisi o rastu potrošnje u Hrvatskoj koja bi trebala rasti s rastom gospodarstva.To je jedini pravi put. Ova kriza je pokazala kako moramo ulagati u nove objekte, ali i u energetsku učinkovitost”, objasnio je Sprčić.

Komentirajući činjenicu kako se posljednje dvije godine bilježi snažan rast cijena električne energije na referentnim burzama te zašto se onda uvozi struja jer je uvoz skup Sprčić je rekao kako je uvoz potreban u RH da bi mogli zadovoljiti sve potrebe i da bi mogli isporučiti električnu energiju svim kupcima.



Kakve se cijene struje očekuju

Upitan što građani i gospodarstvo mogu očekivati po pitanju cijena u predstojećem razdoblju Sprčić je rekao kako je nivo cijena za kućanstva određen paketom mjera Vlade RH, a nivo cijena za poduzetništvo je određen temeljem tržišnim cijenama.

“Tržišne cijene ovise o nizu elemenata, što će biti u narednom razdoblju vidjet ćemo. To prvenstveno ovisi o globalnim energetskim tržištima, kretanjima cijena plina, ugljena i emisijskih jedinica”, rekao je Sprčić.

Na pitanje kako još može država utjecati na cijenu i hoće li biti potrebno u idućem razdoblju rekao je kako vjerojatno da da.

“No zavisi od nivoa cijena i od toga što će se događati na energetskim tržištima. Teško je predvidjeti što se će dogoditi za mjesec dana, a kamoli u duljem razdoblju”, istaknuo je Sprčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI