NE ŽELI DIJELITI ZASLUGE Plenković potpuno ignorira oporbu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković ignorira oporbu jer u krizi ne želi dijeliti zasluge, ističući da je koronavirus paralizirao gotovo cijeli politički život u Hrvatskoj.

Tamo trenutačno egzistira Nacionalni stožer civilne zaštite koji, kažu kritičari, sve više počinje sličiti na Vladu te premijer Plenković kojemu, što je razumljivo i logično za krizna vremena, raste izgubljena popularnost. Ipak, mnogi se već tjednima pitaju je li Plenković sebi dao prevelike ovlasti i koristi li situaciju za bildanje vlastitog rejtinga i rejtinga stranke te promociju određenih lica koja bi mu danas-sutra trebala pomoći na dan izbora piše Večernji list.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin kaže kako je više puta kazao da su Vlada i premijer u dijelu koji se odnosi na epidemiološke mjere solidno reagirali, ali i da gospodarska i politička reakcija na krizu nisu ni blizu odgovarajućoj.

Smatra da je Plenković kasnio i s gospodarskim mjerama i to čak mjesec dana, kao i da mu sada na naplatu dolaze i tradicionalno dubiozne kadrovske odluke poput, primjerice, one da za glavnog državnog inspektora imenuje Andriju Mikulića.

Istina, Plenković se našao u nezavidnoj situaciji da vodi državu u vrijeme teške krize, i zdravstvene i gospodarske, ali ne treba zaboraviti da su premijeru, upozorava Grbin, ruku pružili apsolutno svi u opoziciji kao i predsjednik što on, tvrdi, nije prihvatio.



Da se Plenković u aktualnoj situaciji odlučio kockati, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. To je, kaže, razlog zbog kojeg nije išao na proglašenje izvanrednog stanja odnosno aktiviranje članka 17. Ustava, što je po njegovom mišljenju trebao, a što bi, kaže, podrazumijevalo da bi se svaka odluka koju je Stožer donio “podebljala” i dvotrećinskom većinom u Saboru.

I predsjednik HSS-a Krešo Beljak drži da je oporba bila i više nego konstruktivna što mu je i više nego razumljivo s obzirom na stanje u kojem se nalazimo, a za premijera kaže da mu je trenutačno “grah pao tako da ima sreće”.

Sličnog je stava i politički analitičar Ivica Relković koji sada savjetuje ekipu koja se okuplja oko Stranke s imenom i prezimenom. Kaže kako i Angela Merkel, kao i Plenković, danas opet blista, a to ne mora ništa značiti jer povjerenje u Vladu i premijera će trajati dok traje i kriza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI