NE ŽELE NARUŠAVATI POVJERENJE IZMEĐU LIJEČNIKA I PACIJENTA! U liječničkoj komori protive se novom prijedlogu zakona

Iz Hrvatske liječničke komore protive se prijedlogu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojem liječnici imaju obavezu prijavljivati MUP-u promjene zdravstvenog stanja vozača.

Zamjenica predsjednika HLK-a Vikica Krolo, predsjednica Povjerenstva HLK-a za primarnu zdravstvenu zaštitu Ines Balint i zamjenica predsjednice navedenog Povjerenstva Ljiljana Ćenan sudjelovale su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova na temu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Predstavnice Liječničke komore na sastanku su iznijele prijedlog HLK-a kojim se traži da se iz prijedloga ovog zakona u cijelosti ukloni obveza liječnika da prijavljuju MUP-u promjene zdravstvenog stanja vozača.


U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače.

Odnos liječnik – pacijent temelji se na povjerljivosti koja bi se značajno narušila predloženim izmjenama i dopunama zakona, a slična praksa ne postoji u većini država Europske Unije.Na sastanku je također istaknuto da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.

Ako će konačna verzija zakona sadržavati ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI