NE POŠTUJE SE ZAKON! Jednokratni plastični predmeti i dalje preplavljuju domaće tržište

screenshot

Iako su zakonski zabranjeni, jednokratni plastični predmeti i dalje su na domaćem tržištu, rekli su u srijedu na prosvjedu predstavnici Zelene akcije. Oni od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže provođenje europske Direktive o jednokratnoj plastici.

Ta direktiva obvezala je članice Europske unije da do 31.srpnja 2021.godine donesu mjere potrebne za postizanje trajnog smanjenja potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.

Međutim, osam mjeseci nakon roka, jednokratni plastični predmeti i dalje se nude u trgovinama i ugostiteljskim objektima, tvrdi Zelena akcija pozivajući se na neformalno terensko istraživanje koje su provele organizacije iz Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj.

“Tražimo da Ministarstvo hitno propiše rok nakon kojeg više neće biti moguće pronaći plastične proizvode koji su obuhvaćeni zabranom stavljanja na tržište, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom”, rekla je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije ukazali su na propuste prilikom provođenja europske Direktive o jednokratnoj plastici performansom ispred zgrade resornog ministarstva, gdje su postavili su transparent s natpisom: “Imate rupu u zakonu! Ukinite dijeljenje plastičnog smeća”Zbog kašnjenja s provedbom i pasivnosti ključnih aktera, Hrvatska i dalje gomila otpad od jednokratne plastike. Zbog toga je Zelena akcija je u ime Platforme poslala službeni dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu u kojem traži objavu podataka o trenutnim zalihama te nadzoru koji je do sada proveden.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI