NAUMOV GLAVNI SVJEDOK U SUĐENJU ZELENSKOM: Srbija i Vulin posrednici u prljavoj raboti

Foto: Jure Mišković/Cropix

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin tijekom nedavnog posjeta Moskvi razgovarao je s ruskim šefom nacionalne sigurnosti Nikolajem Patruševim o mogućnosti izručenja odbjeglog ukrajinskog obavještajca Andrija Naumova Moskvi, kako bi svjedočio na suđenju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u Rusiji, prenosi N1.

U lipnju su na graničnom prijelazu Preševo srbijanske vlasti uhitile odmetnutog visokog dužnosnika i generala Ukrajinske sigurnosne službe (SBU), Andrija Naumova, kada je pokušao prijeći u Sjevernu Makedoniju.

Tada je uhićen i njegov vozač, ukrajinski poduzetnik Aleksandar Acst, koji posjeduje njemačku putovnicu. Razlog njihova uhićenja bio je pronalazak velike svote novca, eura i američkih dolara, kao i dva smaragda u automobilu.

Prema pisanju ruskih medija, u Ukrajini Državni istražni ured protiv Andrija Naumova vodi kazneni postupak zbog veleizdaje jer je po prirodi svojih aktivnosti mogao znati i prikupiti podatke koji su predstavljali državnu tajnu o sigurnosnim sustavima.

Naime, Naumov je bio na čelu Središnjeg odjela za unutarnju sigurnost SBU-a od ljeta 2019. do srpnja 2021, a prije toga vodio je državno poduzeće “Centar za organizacijsko-tehničku i informacijsku podršku za upravljanje zonom isključenja”.



Prema izvorima portala nova.rs Rusija mu je ponudila “azil” u zamjenu za svjedočenje protiv aktualnog ukrajinskog predsjednika, a Vulin je uključen u sporazum kojim se pokušava olakšati Naumovljev transfer na teritorij Ruske Federacije.

Kako se navodi, nekoliko mjeseci živio u Njemačkoj nakon bijega iz Ukrajine, a potom je uspio prijeći granice Europske unije s neprijavljenim dragocjenostima i doći u Srbiju. Zelenskij mu je skinuo čin 31. ožujka 2022.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI