‘NAŠE GAZDE NIJE BRIGA HOĆEMO LI ŽIVJETI ILI UMRIJETI!’ Nasilje na ulicama blokiranog poslovnog središta, stanovnicima je dosta karantene

Foto: Screenshot, Twitter

Stanovnici pod karantenom u kineskom proizvodnom središtu Guangzhouu izašli su na ulice i srušili barikade postavljene zbog proboja koronavirusa.

Kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo izvijestilo je u utorak o više od 17.772 nova slučaja koronavirusa diljem zemlje, što je najveći ukupni broj od travnja 2021., a Guangzhou, 19-milijunski grad, čini više od četvrtine tih slučajeva.

Na ulicama su u tijeku javni prosvjedi, koji su izuzetno rijedak događaj u Kini. Metalni zvuk barijera koje padaju odjekuje susjedstvom, a mnogi korisnici društvenih medija rekli su da su se nemile scene dogodile u ponedjeljak kasno navečer na ulicama okruga, prenosi CNN, koji napominje da nije mogao sa sigurnošću verificirati videosnimke.

 

Neke od fotografija koje kruže društvenim mrežama pokazuju veliko mnoštvo kako juri preko srušenih barijera u gradskoj četvrti Haizhu, koja je pod sve restriktivnijom karantenom od 5. studenoga i epicentar je trenutačne epidemije koronavirusa u gradu, piše Dnevnik.hr.

“Nitko nam nije došao objasniti, a uredska linija zajednice uvijek je zauzeta. Naše gazde nije briga hoćemo li živjeti ili umrijeti. Što da radimo?” čuje se na jednoj od snimki mještanin.

Na gradskoj konferenciji u ponedjeljak dužnosnik okruga Haizhu priznao je kritike da su ograničenja mogla biti objavljena ranije s boljim pojašnjenjem.

“Shvatili smo mnoge svoje nedostatke”, zaključio je Su Mingqing, zamjenik načelnika okruga Haizhu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI