NASA ODGODILA POVRATAK NA MJESEC: Zbog svemirskih odijela to neće biti moguće ostvariti do 2024. godine

Foto: NASA

Iako je dugo najavljivan, povratak američkih astronauta na Mjesec do 2024. godine neće biti moguć, prenosi CNN.

Razlog su značajna kašnjenja u razvoju svemirskih odijela, naveo je u novom izvještaju generalni inspektor NASA-e Paul K. Martin.

Iako je NASA potrošila više od milijardu dolara na svemirska odijela nove generacije, Martin je zaključio da “odijela neće biti spremna za let do travnja 2025. godine”.

Cilj iskrcavanja prve žene i sljedećeg muškarca na Mjesec, Trumpova je administracija prvobitno postavila 2028. godine, a zatim pomakla do studenog 2024.

Bidenova administracija odobrila je i dodala traženje iskrcavanja prve “obojene” osobe na Mjesec.



Izvještaj kašnjenja pripisuje nedostatku sredstava, pandemiji Covid-19 i tehničkim izazovima.

Trenutno postoji 27 različitih kompanija koje isporučuju različite komponente za odijela. Elon Musk iz SpaceX -a rekao je na Twitteru da se u izvještaju čini “kao da ima previše kuhara u kuhinji”, dodajući da bi “SpaceX to mogao učiniti ako zatreba.

Trenutni administrator NASA-e Bill Nelson govorio je o spremnosti za 2024. godinu u nedavnom intervjuu za CNN.

“Trezveno sam realan. Cilj je 2024., ali teško. Postoji faktor broj 1, a to je sigurnost, a uključuje ljude. Može doći do kašnjenja, ali cilj je kasna 2024.”, rekao je on.

Revizija je provedena u razdoblju od kolovoza 2020. do srpnja 2021. godine kako bi se ispitao razvoj NASA-inih svemirskih odijela nove generacije potrebnih za misije Međunarodne svemirske stanice i Artemide koje će vratiti ljude na Mjesec kasnije u ovom desetljeću.

“Razvoj novih svemirskih odijela ključan je za povratak ljudi na Mjesec, nastavak sigurnih operacija na Međunarodnoj svemirskoj stanici i istraživanje Marsa i drugih svemirskih lokacija”, navodi se u izvještaju.

Ove jedinice za kretanje izvan vozila uključuju svemirsko odijelo i hardver koje astronauti koriste za povezivanje s ISS -om i drugim svemirskim letjelicama.

Razvoj nove tehnologije svemirskog odijela u NASA -i je u toku posljednjih 14 godina.

Prije pet godina započeli su radovi na projektu Istraživačke jedinice za vanmotornu mobilnost ili xEMU. Dva xEMU-a spremna za let, kao i ispitno odijelo te demo odijelo za ISS, također su potrebna prije ovog povijesnog slijetanja na Mjesec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI