Naša europarlamentarka je uspjela! Zabrana različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU

screenshot

“Kao osigurač smo predvidjeli u zakonu, dvogodišnje promatranje i ako bude nekakvih maštovitih načina za eventualno zaobilaženje zakona, gledat ćemo za dvije godine kako zakon pooštriti i izmjeniti da takve mogućnosti prekinemo”, objašnjava eurozastupnica.

Zabrana različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije izglasana je na zadnjoj sjednici Europskog parlamenta u ovom sastavu.

Tu problematiku u prvi plan je gurnula SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, koja je za Media servis izjavila:

“Kada se sjetim, kada sam se počela baviti ovim problemom, da je EK odbijala da problem uopće postoji i da smo sada došli do izglasavanja zakona, čovjek ne može nego biti presretan. Danas je za mene izrazito emotivan dan jer radi se o velikoj pobjedi koju smo izvojevali u korist potrošača prvenstveno novijih zemalja članica EU-a”.

Podsjetimo, Borzan je otvorila ovo pitanje u EP-u te prva provela istraživanje za hrvatsko i njemačko tržište. Rezultati tog istraživanja su pokazali da je trećina proizvoda na hrvatskom tržištu lošije kvalitete i skuplja nego u Njemačkoj. No Borzan ističe, neće stati tu.

“Kao osigurač smo predvidjeli u zakonu, dvogodišnje promatranje i ako bude nekakvih maštovitih načina za eventualno zaobilaženje zakona, gledat ćemo za dvije godine kako zakon pooštriti i izmjeniti da takve mogućnosti prekinemo”, objašnjava eurozastupnica.A već sad su predviđene sankcije za one koji se ne budu pridržavali zakona.

“Ako netko pokuša kršiti zakon, morat će platiti kaznu do 4 posto godišnjeg prometa. To je ogromna cifra i vjerujem da će ona vrlo odvraćajuće djelovati na svakoga tko bi eventualno pokušao eskivirati zakon”, istaknula je Borzan.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI