‘Narod odlučuje’ prijavio ministra Kuščevića za sukob interesa

screenshot

“Naglasio bih kako je i premijer Plenković, predsjednik stranke u kojoj je g. Kuščević politički tajnik, u više navrata istaknuo javno protivljenje inicijativi Narod odlučuje i promjeni izbornog sustava“, rekao je Luka Mlinarić

U 10 sati ispred zgrade Hrvatskog sabora (Trg svetog Marka 5) GI Narod odlučuje održala je konferenciju za medije vezanu uz tužbu protiv ministra Kuščevića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Dr. Natalija Kanački, članica organizacijskog odbora Narod odlučuje, kazala je:

Ovim putem željeli bi obavijestiti javnost da je GI Narod odlučuje Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa podnijela prijavu protiv ministra Kuščevića. Smatramo da je g. Kuščević osobno, kao koordinator procesa provjere broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum, u sukobu interesa jer je u više navrata, kao ministar, javno iznosio negativan stav o inicijativi te iznosio lažne optužbe protiv inicijative. Stoga, smatramo da postoje osnovane sumnje da ministar Kuščević, zbog svog privatnog intresa, ne može obavljati nepristrano ovu funkciju.

Činjenica je da ova referendumska inicijativa traži promjenu izbornog sustava, tj. načina na koji ćemo u budućnosti birati predstavnike u Hrvatskom saboru i smatramo da medijski nastupi i postupci ministra Kuščevića zapravo predstavljaju njegov privatan interes da se referendum ne održi jer bi održavanje i raspisivanje referenduma ugrozilo njegovu poziciju kao javnog dužnosnika.”

Ministar Kuščević, koji zastupa protivnu stranu u pitanju promjene izbornog sustava, koordinira najosjetljivijim dijelom referenudmskog procesa- provjerom broja i vjerodostojnosti potpisa. On bi se, u najmanju ruku, trebao iz cijelog tog postupka izuzeti.
Suprotno članku 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, djelovanje ministra Kuščevića nije „časno, pošteno, odgovorno, savjesno i nepristrano“ čime on dovodi u sumnju vlastitu vjerodostojnost te narušava povjerenje građana. Iz tih razloga pozivamo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv ministra Kuščevića te poduzme zakonom propisane mjere.” – istanuo je
Luka Mlinarić, jedan od koordinatora GI Narod odlučuje na konferenciji za medije.



Luka Mlinarić, jedan od koordinatora inicijative, rekao je:

Naglasio bih kako je i premijer Plenković, predsjednik stranke u kojoj je g. Kuščević politički tajnik, u više navrata istaknuo javno protivljenje inicijativi Narod odlučuje i promjeni izbornog sustava. To dodatno potvrđuje kako ministar Kuščević zastupa osobne i stranačke interese kada je u pitanju inicijativa za promjenu izbornog sustava. Smatramo kako su ti stranački interesi ministra Kuščevića u konfliktu s javnim interesom da se osigura nepristrana provedba cijelog referendumskog procesa.

Ministar Kuščević, koji zastupa protivnu stranu u pitanju promjene izbornog sustava, koordinira najosjetljivijim dijelom referenudmskog procesa- provjerom broja i vjerodostojnosti potpisa. On bi se, u najmanju ruku, trebao iz cijelog tog postupka izuzeti. Suprotno članku 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, djelovanje ministra Kuščevića nije „časno, pošteno, odgovorno, savjesno i nepristrano“ čime on dovodi u sumnju vlastitu vjerodostojnost te narušava povjerenje građana. Iz tih razloga pozivamo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv ministra Kuščevića te poduzme zakonom propisane mjere.

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je u samo dva tjedna više od 405 tisuća potpisa – 31 tisuću potpisa više nego što je potrebno, za raspisivanje referenduma kojim bi se omogućio pravedniji izborni sustav.

Gotovo četiri mjeseca nakon što je inicijativa predala potpise Hrvatskom saboru, nisu učinjeni koraci za raspisivanje referenduma. Ministartvo uprave na čelu s ministrom Lovrom Kuščevićem, koje je zaduženo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, unatoč zahtjevu inicijative i demokratskoj praksi, nije dopustilo dopustilo promatrače prilikom brojanja potpisa. Također nije udovoljeno zahtjevu da provjeru potpisa vrši Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao neovisno i nepristrano tijelo. Iz inicijative podsjećaju na izjave ministra Kuščevića i ostalih članova Vlade koje su narušile njihovu nepristranost.

Provjeru potpisa, prema odluci ministra, vrši državna agencija APIS IT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI