NAPULJSKI SCENARIJ U SRCU ISTRE: ‘Dnevno stižu abnormalne količine, ne možemo više primiti toliko otpada’

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Vesna Dukić, predsjednica uprave Županijskog centra za gospodarenje otpadom “Kaštijun”, uputila je dramatičan apel gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i istarskom županu Borisu Miletiću, piše Glas Istre.

U apelu stoji da na obradu u Kaštijun stižu količine otpada koju mogu prihvatiti niti obraditi.

“Postrojenje radi u dvije smjene i pucamo po šavovima. Prema danas dobivenim informacijama, od ponedjeljka zaključno s današnjim danom, koji je bio radni, stiglo je 1916 tona otpada (u prosjeku oko 474 tone dnevno), što je daleko iznad onoga što možemo prihvatiti, a ovaj tjedan ima još dva radna dana. Kvaliteta onog što izlazi je daleko ispod uobičajene i tolike količine nije moguće osušiti koliko bi trebalo. Rezultat će sigurno biti neugodni mirisi s bioreaktorske plohe jer tu onda više ne pomaže ni otplinjavanje ni prekrivanje zemljom i folijom”, napominje Dukić.


Podsjeća na inspekcijski nadzor i zabranu zaprimanja otpada više od 390 tona dnevno. Na kraju traži naputak što učiniti i kako postupati.

Gradonačelnik Pule poručuje da jedino što može učiniti je ne preuzimati otpad od gospodarskih subjekata, odnosno hotela, kampova, trgovačkih centara, u kojem se nalazi biootpad i drugi proizvodni otpad, a koji su oni i zakonom dužni izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada. Inače, proizvodni otpad je onaj koji nastaje u proizvodnom procesu u industriji, obrtu i drugim procesima, a koji uključuje i biootpad.Zoričić napominje da će trgovačko društvo Pula Herculanea uputiti dopis svim subjektima od kojih preuzimaju otpad da neće biti u mogućnosti preuzeti miješani komunalni otpad u kojem se nalazi proizvodni otpad.

Gradonačelnikova savjetnica za zelenu politiku Koviljka Aškić podsjeća da svi veći gospodarski subjekti, primjerice hoteli, kampovi i trgovački centri imaju potpisane ugovore za zbrinjavanje biootpada s ovlaštenim tvrtkama, kao što su Metis ili Sekundar. Međutim, većina tog otpada završava u miješanom komunalnom otpadu, te je ljeti udio biootpada u ukupnim količinama i do 50 posto.

“Primorani smo pozvati gospodarske subjekte koji proizvode velike količine otpada ljeti na partnerstvo u rješavanju ovog problema, ali i da bismo umanjili smrad koji se širi s Kaštijuna i predstavlja problem i žiteljima i gospodarskim subjektima u Općini Medulin, ali i građanima Valdebeka. Nažalost, zatekli smo stanje bez ikakve komunalne infrastrukture vezano za prikupljanje i obradu biootpada i reciklabilnog otpada te nam je ovaj apel gospodarskim subjektima u turizmu jedina opcija”, ustvrdila je Aškić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI