NAPOKON RACIONALIZACIJA! Iz Zagrebačkog holdinga otpustit će 750 ljudi?

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako bi se racionaliziralo poslovanje Zagrebačkog holdinga koji bilježi gubitke, potrebno je smanjiti broj zaposlenih.

Kako doznaje portal Index.hr od navodno dobro upućenih izvora iz Grada, iduće godine spremaju se otkazi za 750 zaposlenika Zagrebačkog holdinga. Riječ je o administrativnom osoblju koje je višak.

Danas je održan sastanak uprave Holdinga i u tijeku je, kako se doznaje, postupak pregovora oko sistematizacije. Otkazi bi trebali ići iduće godine.

“Prvi put je komunicirano prema sindikatima da je u Holdingu 750 ljudi višak, i to u administraciji. S tim da je smisao sistematizacije da se ujednače plaće i da za isto radno mjesto u istoj firmi bude ista plaća. To dosad nije bilo tako, bilo je jako puno nepravilnosti. Sad će za dva ista radna mjesta unutar iste firme biti jednaka plaća. Jednako tako, u novoj će se sistematizaciji nekima sitno i povećati plaće”, kaže navodno dobro upućeni izvor iz Grada.

Cilj je, kako doznajemo, da se do kraja godine pregovori oko sistematizacije završe i da se iduću godinu sve usluge koje pružaju gradske firme unaprijede.



“Višak u administraciji će se riješiti, a provest će se i digitalizacija sustava kako bi on bio učinkovitiji. Dakle, kroz digitalizaciju će se povećati učinkovitost administrativnih poslova”, tvrdi izvor.

Uz sve to, plan je da se dugoročno jačaju kapaciteti u operativi.

“Dakle da se jačaju kapaciteti na poslovima gdje se radi izravno na tome da grad bude čišći, uređeniji i bolji. Bit će više radnika na terenu poput komunalnih redara, radnika Čistoće”, dodaje.

Podsjetimo, ovakve najave mogle su se iščitati kroz izjave predsjednika Uprave Holdinga Ivana Novakovića. On je krajem listopada u Zagrebačkoj skupštini predstavio polugodišnje izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga, prema kojemu je to društvo poslovalo s 81 milijunom kuna gubitka.

Novaković je tad istaknuo da je od početka godine do lipnja društvo poslovalo s gubitkom od 81 milijun kuna, što je nastavak negativnog trenda poslovanja.

“Holding je u prvoj polovici godine poslovao negativno. Nažalost, radi se o nastavku dosadašnjeg negativnog trenda poslovanja, a ključno obilježje poslovanja Holdinga je dugogodišnje propadanje”, istaknuo je Novaković.

Dodao je i da su u prvoj polovici ove godine ostvareni prihodi od 874.8 milijuna kuna i ukupni rashodi od 955.9 milijuna, što znači da gubitak prije oporezivanja iznosi 81 milijun.

Novaković se osvrnuo i na tekuće probleme Holdinga, od viška rukovodećih i administrativnih kadrova do manjka radnika na terenu, duga od skoro pet milijardi kuna i zaključio je da postojeća situacija nije održiva.

“Zadaća pred novom Upravom je poboljšati operativne rezultate. Ključno je pitanje kako ćemo to napraviti, a to je, prije svega, povećanjem efikasnosti. Predvidjeli smo kombinaciju smanjenja troškova, povećanja prihoda i popravljanja likvidnosti”, kazao je, dodavši da je to nužno kako bi se pokrenuo ikakav investicijski ciklus.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI