NAPOKON PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TROJICE SRBA: Treti ih se za ratni zločin protiv hrvatskih zarobljenika u kninskoj bolnici i zatvoru

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Ratni zločini na tlu Hrvatske i dalje se istražuju pa je tako županijsko državno odvjetništvo u Splitu nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966., 1964. i 1965.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, piše Dnevno.

U optužnici je predloženo da se, nakon potvrđivanja optužnice, taj postupak spoji s postupkom na temelju potvrđene optužnice protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH i da se protiv okrivljenika provede postupak suđenja u odsutnosti, stoji u priopćenju ŽDO Split.

​Optužnicom se ​56-godišnjaka tereti da je postupio protivno Ženevsk​oj​ konvencij​i​ o postupanju s ratnim zarobljenicima​, Ženevsk​oj​ konvencij​i o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba​ te nekoliko dopunskih protokola, a dopunske su protokole “zaobišli” i 58-godišnjak te 57-godišnjak.

U optužnici se navodi kako je “56-godišnjak od 29. rujna 1991. do 2. studenoga 1991.​ u Kninu, tijekom oružanog sukoba između Oružanih snaga RH i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin ​bio ​raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu”.

Četvoricu zarobljenih pripadnika MUP-a (1969., 1967., 1967. i 1969.) ​56-godišnjak je “fizički i psihički zlostavljao”, a prvoga pripadnika tako što ga je “tukao kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, ​te ​između nogu”.



“Tereti ga se da je fizički zlostavljao i drugog, a trećeg je tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini. Četvrtog pripadnika je tukao kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen​”, navodi se u optužnici​. Također ga se tereti i da je dozvoljavao da u sobu u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici dolaze druge osobe i zlostavljaju ih.

Drugookrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustio spriječiti da se ratne zarobljenike muči, dok se treće okrivljenog​ 57-godišnjaka tereti da je ​​kao zatvorski stražar mučio ratne zarobljenike.

Nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih pripadnika MUP-a RH ​58-godišnjak je, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i ​57-godišnjak, fizički i psihički muče i zlostavljaju zarobljene pripadnike hrvatske policije​ ​nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni.

​Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama​, a 57-godišnjaka se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog prvog pripadnika nanijevši mu tjelesne ozljede.​

Facebook Comments

Loading...
DIJELI