Napokon konstituirana zagrebačka Skupština, Bandić briljirao: “Ja sam ljepši čovjek od vas, možda nisam pametniji, ali sam ljepši”.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Klub Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih ima 4 predsjedništva odbora, preimenovanje ulica, trgova i naselja, međugradska i međunarodna suradnja, odgoj i obrazovanje, prostorno uređenje

Zagrebačka gradska skupština napokon je konstuiirana, i to nako cjelojutarnje drame. Iako je termin konstituiranja Skupštine zakazan za 10 sati cijela pocedura se oduljila sve do kasno poslijepodne.

Stvari su krenule naopako još u 9.30 sati kada je trebao je bi biti potpisan sporazum o suradnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke Stranke rada i solidarnosti i partnera s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih no do toga nije došlo te je kratko priopćeno da se sjednica odgađa do 13 sati „dok se ne usaglase svi stavovi“. Inače ti stavovi su se usaglašavali još od 29. lipnja kada je trebala biti održana prva sjednica, ali je došlo do „šuma u komunikacijama pa je odgođena.

Nakon višetjednih pregovora nova sjednica zakazana je za 7. srpnja, ali je i ona naprasno odgođena. Tada su i Bandić i Esih, ali i iz HDZ-a, rekli da se samo trebaju dogovoriti neki detalji te da će Skupština biti konstituirana u ponedjeljak.

Tada dolazi do novog zaokreta jer zastupnik s Bandićeve liste, Branko Lustig ne želi potpisati odluku o preimenovanju naziva Trga maršala Tita, a njegov glas je bio odlučujući 26. Pošto Esih i Hasanbegović to preimenovanje drže glavnim uvjetom za suradnju sjednica se prekida i počinju konzultacije i nagovaranje sa svih strana.

Napokon iza 13 sati započela je sjednica na kojoj je prvo izabrano Mandatno-istražno povjerenstvo.



Što se tiče odluke o promjeni imena Trga maršala Tita, Branko Lustig je svoj mandat stavio u mirovanje, a umjesto njega će vijećnik postati Vjekoslav Jeleč iz HSLS-a. Tako je napokon moglo krenuti s konstituiranjem Gradske skupštine.

Andrija Mikulić iz HDZ-a je izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine s (krnjom) većinom od 26 glasova za 20, glasova protiv i 5 suzdržanih.

Klub Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih, pak, ima 4 predsjedništva odbora, preimenovanje ulica, trgova i naselja, međugradska i međunarodna suradnja, odgoj i obrazovanje, prostorno uređenje.

Za kraj javio se i vječni gradonačelnik Bandić koji je rekao: “Nisam se mislio javljati. Što se tiče Trga maršala Tita, moja dva strica poginula su na Sutjesci, a dvojica na Bleiburgu. Točka, neću dalje. Sve drugo je plod spekulacija. Sve što sam rekao ispred Muzičke akademije, da se taj trg zove Trg Republike Hrvatske, stoji. Ovdje je 1993. godine Odbor pokrenuo preimenovanje, Tuđman je to stopirao, povijesne okolnosti tražile su da se to ne dogodi, današnje političke okolnosti traže da se to dogodi. Ni u jednoj državi spomenici i ulice se ne dižu živim ljudima. Čuvajte se oštre retorike i prijekih rješenja. Prošlo je vrijeme da svi trebamo misliti isto. Što je kvalitetnija opozicija, kvalitetniji je i graddonačelnik”, rekao je Bandić.

Demokracija je slušati drugog, a ja sam to dokazao 17 godina. Vi kao da cijepate drva, govorite da hrvatski političari trebaju slušati građane i realizirati projekte. Ja sam ljepši čovjek od vas, možda nisam pametniji, ali sam ljepši. Dok drugi misle, ja napravim. Hvala.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI