Nakon smrti dječaka iz Metkovića, država propustila nabaviti važan uređaj! Opet je sve zapelo, a ministru je žao!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Gostujući u Novom danu ministar zdravstva Milan Kujundžič osvrnuo se na tragičan slučaj dječaka iz Metkovića koji je preminuo dok su ga “šetali od liječnika do liječnika”.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić za taj slučaj kaže da se radi o odgovornosti pojedinaca koji nisu prepoznali brzo urušavanje dječakovog zdravstvenog stanja.

Taj slučaj pokazao je da bi posebni uređaji, tzv. analizatori koji služe za dijagnostiku pojedinih akutnih stanja mogli smanjiti rizik od ponavljanja ovakvih slučajeva ako bi se nalazili u Domovima zdravlja.

“Čarobni laboratorijski nalaz to ne bi riješio, ali taj slučaj je potaknuo da se ubrza postupak nabave analizatora za pojedina stanja”, ustvrdio je ministar.

No odmah je dodao da za sada nijedan nije nabavljen. To je stoga, kaže ministar, što su morali mijenjati pravilnik, ali i glavna boljka  – javni natječaji i žalbe koje uslijede.



I sam ministar izrazio je žaljenje što nije nabavljen nijedan, ali i dodao da je pokrenuta procedura.

“Razlog zbog kojeg nisu nabavljeni je postupak javnog natječaja i žalbi”, rekao je i pojasnio na primjeru nabavke sličnih uređaja koliko to sve traje zbog kompliciranog i dugotrajnog postupka javne nabave.

Devetogodišnji dječak iz Metkovića, podsjetimo, koji je bolovao od upale pluća, umro je 11. prosinca u splitskom KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta dovodili na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u KBC Split gdje je, nažalost, umro, donosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI