NAKON RASTAVE PRELAZI U HNB: Viceguverner u raljama bivše žene! Ćorić je na životnoj prekretnici

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Otkako ga je njegov bivši pomoćnik Domagoj Validžić spomenuo u kontekstu afere Vjetroelektrane, tvrdeći da je ministar Tomislav Ćorić bio upućen u poslove u sklopu kojih se pogodovalo investitoru Milenku Bašiću, ministar gospodarstva više ne spava mirno. To nije čudno s obzirom na to da je prije samo nekoliko tjedana priveden njegov stranački kolega Darko Horvat, stoga ni jedan ministar kojemu se ime povezuje s aferama nije u ugodnoj poziciji. Ćorića se, doduše, i prije Validžićeva istupa u medijskom prostoru, ali i u samom HDZ-u, opisivalo kao kontroverznog, pa i pomalo drskog tipa koji puca od samopouzdanja. U stranci su mu zamjerali to što sa svima kontaktira svisoka, a u Vladi su pak Plenkovića upozoravali da s Ćorićem bude na distanci.

Rastava braka

 

Bez obzira na ta upozorenja, Plenković je sa svojim ministrom korektno surađivao i u aktualnoj i u prošloj Vladi, u kojoj ga je Ćorić dočekao kao kadar Tomislava Karamarka koji je u ovom mladom ekonomistu vidio jednoga od najjačih stranačkih aduta, zaboravljajući da se Ćorić nudio i SDP-u.

O toj etapi Ćorićeve karijere nedavno je uvredljivo progovarao predsjednik Milanović, no Ćorić se nije dao smesti, njegova je najveća ambicija bila preuzeti poziciju ministra gospodarstva, iako su na počecima njegove političke karijere mnogi Karamarku bliski članovi stranke upravo u njemu vidjeli budućeg premijera. Do premijerske pozicije Ćorić nije dogurao, svoju ambiciju je ostvario, a sada je, kako tvrde upućeni, došlo do zasićenja. Navodno je Ćorić osobno Plenkoviću ponudio da ga makne iz Vlade u sklopu rekonstrukcije te da se time i jedan i drugi poštede dodatnih medijskih napada i eksponiranja, kojega se ministar zasitio.U medijima se dugo analizirao njegov rad, ali i njegov privatni život, kojim je privlačio pozornost. Vjerovalo se da iza Ćorićevih ambicija stoji njegova devet godina starija supruga Dubravka, profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ali i žena koju su povezivali s lobističkim društvom i premijerovim savjetnikom Matom Granićem. Navodno supruga Dubravka i jest bila ta koja je bivšem premijeru Milanoviću nosila Ćorićev životopis koji je prije toga osobno sastavila. Kako Milanović na to nije pristao iz respekta prema bivšem ministru Borisu Lalovcu, tako se gospođa Dubravka okrenula HDZ-u u kojem su se upecali na njezin mamac. U jeku krize s aktualnom vladom i Ćorićev brak sa suprugom Dubravkom navodno je prošao kroz turbulentno razdoblje pa se ovaj naoko skladan bračni par odlučio razići. Premda su i jedno i drugo odlučili okrenuti nove stranice u životu, Ćorić je s bivšom suprugom Dubravkom odlučio ostati u korektnim odnosima.

Veća plaća

Nije poznato zamjera li mu bivša supruga to što se nedavno skrasio s novom, mlađom djevojkom, navodno studenticom, ali je poznato da je ona ta koja ga je stvorila i koja zna sve ministrove tajne pa je razumljivo što se Ćorić nema namjeru zamjerati Dubravki Sinčić Ćorić s kojom se poznaje od početka 2000-tih. Kako je okrenuo novu stranicu u braku, tako Ćorić okreće i novu stranicu u karijeri, u dogovoru s premijerom Plenkovićem ministar gospodarstva odlazi u Hrvatsku narodnu banku na poziciju viceguvernera, gdje bi ga uz ostalo trebala dočekati i veća plaća od one ministarske.

Iako je riječ o iznimno odgovornom poslu, Ćoriću taj posao odgovara ne samo zbog toga što je dobro plaćen nego i zato što više neće biti pod tolikim povećalom medija. Kako je uskoro spreman postati ocem, tako mu više odgovara mir.

U središnjoj banci Ćorić će moći i dalje realizirati sve svoje ambicije, a jedna od njih je i ta da, nakon što Boris Vujčić napusti svoju poziciju guvernera, zasjedne na njegovo mjesto koje sa sobom nosi brojna putovanja, dnevnice i život na visokoj nozi.
Nije tajna da je bivši guverner Rohatinski na tu poziciju došao s pozicije viceguvernera, baš kao i Vujčić, pa se tako može zaključiti da je nepisana praksa to da viceguverneri postaju guverneri. Na tu praksu spreman je i Ćorić.

Inače je ljubavna priča Ćorićevih i više nego intrigantna, par se upoznao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na kojem su tada oboje radili kao asistenti. Supruga Dubravka radila je na Katedri za marketing, a aktualni ministar na Katedri za financije. Ćorićeva supruga jedno je vrijeme predavala i njemu samome, a prohodali su ubrzo nakon upoznavanja. Budući da je među njima velika razlika u godinama, mnogi su ih uspoređivali s francuskim predsjednikom Macronom i njegovom suprugom Brigitte, no oni se nikada nisu osvrtali na to.

Političke ambicije

Ćorić je svojoj supruzi u svim medijskim istupima o privatnom životu komplimentirao, a profesorica Dubravka, koja je imala ambiciju postati dekanica Ekonomskog fakulteta, na niske udarce nikada nije padala pa nije marila ni za to što su tvrdili da je desetke tisuća kuna dala za tretmane za pomlađivanje. Tajanstvena gospođa Ćorić među prijateljima i znancima na glasu je kao ambiciozna, uspješna, moćna, ali i nadasve inteligentna žena bez čijih savjeta Ćorić nije donosio ni jednu važniju odluku.

“Ona je moj oslonac, bez nje ne donosim ni jednu odluku pa tako ni ovu da uđem u politiku”, otkrio je u jednom razgovoru ministar gospodarstva.

Inače su Ćorići prije nekoliko godina otvorili zajedničku tvrtku Adeco, specijaliziranu za organizaciju stručnog usavršavanja, no to izgleda nije urodilo plodom. Zato su plodom urodile Ćorićeve političke ambicije, sada kada je vidljivo da postaje uteg za premijera Plenkovića, on se sam odlučio povući. Nije HDZ-ovcima posve jasno čime je Ćorić uopće zadužio premijera da ga ovaj sve vrijeme drži uza se. Ćoriću je premijer povjerio pisanje stranačkog predizbornog programa, premda je i tada znao da se igra vatrom jer njegove afere nisu od jučer.

Zbog afere Vjetroelektrane i ranije su oporbeni saborski zastupnici zahtijevali njegov opoziv, Milanović ga je nazivao mađarskim potrčkom, a Ćorić je pak s novinarima ratovao kada se doznalo da je baš on jedan od potpisnika memoranduma na temelju kojega se hrvatska nafta šalje na preradu u Mađarsku. Nikada Ćorić nije objasnio zbog čega se zalagao za to da Nella Slavica bude zaposlena u NP-u Krka, što je također kritizirano u javnom prostoru, niti je dosad, najprije kao ministar zaštite okoliša, a onda i kao ministar gospodarstva, uspio pokazati da je vrhunski stručnjak kakvim ga je predstavljao Karamarko. Čini se kako je ostao tek na razini onoga koji obećava, ali i onoga koji među kolegama nije dobro prihvaćen.

Jedno se vrijeme spekuliralo da bi baš Ćorić mogao preuzeti vodeću poziciju u zagrebačkoj organizaciji vladajuće stranke, no taj lokalni ogranak za takav manevar nije želio ni čuti jer Ćorić doista ne uživa simpatije među svojim stranačkim kolegama. Kada je Plenković Ćoriću povjerio HDZ-ov predizborni program, po stranci se ispod glasa govorilo da bi se to moglo obiti o glavu samom premijeru, no Plenković se nije osvrtao na to jer on jednostavno nije sklon tomu da drugi utječu na formiranje njegove vlade.

Konkretna rješenja

Zanimljivo je da je Ćorić u Karamarkovoj, odnosno u Vladi Tihomira Oreškovića, bio ministar rada, a upravo su u Ministarstvu rada u mandatu Josipa Aladrovića bili posebno kritični prema Ćoriću jer su smatrali da oni odrađuju dio posla koji je morao odraditi Ćorić. U pandemiji koronavirusa Ćorić se nije proslavio nikakvim konkretnim rješenjima. Umjesto toga, prepirao se s poduzetnicima, a sada kada Hrvati muku muče s poskupljenjima, Ćorić također ne nudi nikakve konkretne opcije za izlazak iz krize niti se dosad proslavio ikakvom značajnom reformom. Pred njim je, kažu u HDZ-u, trebala biti blistava politička karijera, progledali su mu kroz prste i to što se nudio SDP-u, no umjesto blistave karijere, HDZ-ovci odnedavno broje dane do trenutka kada će Ćorić i službeno reći da napušta svoju poziciju. No za njega nema brige jer mu je iduća, još plaćenija pozicija ionako već osigurana ako predstavnici pravosudnih institucija ne pronađu nešto što bi ga moglo kontaminirati i trajno udaljiti iz poslovnog i političkog svijeta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI