NAKON ODLASKA ŠKORE STVARA SE NOVA KOALICIJA? U HDZ-u se šale: ‘Uz Isusa Krista i HDZ protiv komunista. A u toj šali ima istine’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I dalje se ne stišava bura u Domovinskom pokretu nakon naprasnog odlaska osnivača te stranke dr. sc. Miroslava Škore te napisa i međusobnih optužbi putem medija između sad već bivšeg šefa i sadašnjeg stranačkog vodstva.

Pljušte tako optužbe prema Škori za mutne poslove sa stranačkim financijama kao i neobičnu povezanost s mladom asistenticom Ninom Brajković.

S druge strane Škoro je najavio tužbe, on i asistentica sve su opovrgnuli, a na Škorinu stranu žestoko je stala i njegova sestra Vesna Vučemilović.

Nacional je pisao o “fatalnoj plavuši” kojoj je Škoro navodno kupovao skupe poklone i koja je bila odgovorna za stranačku karticu, a Dnevno.hr saznaje njezinu stranu priče te nam je izvor blizak njezinoj obitelji otkrio u kakvom je stanju.

“Cijela ekipa, svi suradnici, svi oni koji su do jučer bili glavni Škorini igrači, još uvijek nisu kontaktirali Ninu. Ona je sada u nekom brisanom prostoru, što će dalje biti, treba pitati zna se koga”, rekao je izvor i dodao: “Cura ima 25 godina, pred njom bi trebala biti karijera od više desetljeća, u bilo kakvoj branši. Na ovaj način, njezina sadašnjost i budućnost su jako neizvjesne. Koliko znam, najbliži joj savjetuju da sada potpuno nestane i pusti institucije da sve istjeraju na čistac, a znamo da je ona u toj priči samo žrtveno janje, posve nevina”.



Sve je i dalje obavijeno velom tajne, iz dana u dan stižu nove optužbe, a jedno od pitanja koje se pojavilo jest stoji li iza svega potencijalna suradnja HDZ-a Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta.

Podsjećamo, jedan od najvećih sukoba na političkoj sceni posljednjih godina bio je onaj između Plenkovića i Škore te su uvrede padale na svim frontovima. Najprije se Škoru krivilo da je “doveo Zorana Milanovića na Pantovčak”, zatim da je Domovinski pokret skup neostvarenih HDZ-ovaca, dok su pak iz Škorinih redova padale otrovne strelice o “dubokoj državi, kriminalcima, ljevičarima i briselskim slugama”…

Ipak, već nakon rezultata parlamentarnih izbora u stožeru Domovinskog pokreta Miroslava Škore (tada je pokret nosio Škorino ime) vladalo je vidno razočaranje. Ne toliko rezultatom DP-a koji je ostavio velikih 16 mandata, nego maestralnim rezultatom HDZ-a koji je Škoru i Domovinski izbacio iz mogućnosti ulaska u državnu vlast. Tada je na licima ‘Domovinaca’ bilo vidljivo da je dobar dio njih već bio spreman ući u koaliciju s HDZ-om, a takva situacija, kako saznajemo, vladala je do dana današnjeg.

Odlaskom Miroslava Škore, prema mnogima je maknuta velika prepreka potencijalne suradnje, a od HDZ-a smo nebrojeno puta kroz povijest vidjeli da brojne koalicije koje su u određenom trenutku bile nezamislive, odjednom postanu stvarne. (HNS, SDSS, HSS, Čačić, Umirovljenici, bivši SDP-ovci…).

Osim toga, HDZ i DP su suradnju dogovorili u mnogo lokalnih sredina nakon posljednjih lokalnih izbora.

U srijedu je tako bivši član Domovinskog pokreta Milan Vrkljan iznio zanimljive informacije o tome kako se uvelike razgovara o suradnji HDZ-a i Domovinskog pokreta u budućnosti.

“Stisnuto je dugme da se Domovinski pokret razori, a onda određeni dijelovi DP-a mogu koalirati s HDZ-om, s tim da će HDZ sačuvati sve dosadašnje koalicijske partnere”, rekao je Vrkljan. Na pitanje što DP ima od toga, Vrkljan je dodao: “Vidjet ćete kako će se dijeliti pozicije”.

Kako bismo saznali ‘ima li i vatre gdje ima dima’, redom smo upitali glavne aktere ove priče i političkog analitičara.

Iz HDZ-a kažu kako je ta suradnja moguća u budućnosti zbog toga što im koalicijski potencijal slabi, a s druge strane galopirajuća ljevica predvođena Možemo! i zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem jača.

“Mislim da je Škoro donio dobru odluku što se maknuo po strani, koji god bili razlozi za to. Mi u stranci nemamo ništa protiv suradnje s ozbiljnim dijelom Domovinskog pokreta, svjetonazorski i idejno smo mi slične stranke. S obzirom na to da Tomašević, radikalna ljevica i SDP koji nema druge nego se prikeljiti za Možemo! rastu, mi nećemo imati puno opcija. Među sobom se šalimo da bismo opet mogli doći do krilatice ‘uz Isusa Krista i HDZ protiv komunista’. A u toj šali ima istine”, rekao je naš izvor iz HDZ-a blizak vrhušci stranke.

S druge pak strane, razgovarali smo sa Stjepom Bartulicom, istaknutim članom Domovinskog pokreta koji i dalje tvrdi da je “Plenkovićev HDZ previše lijevo”.

“Odlaskom Škore ne mijenjamo politički smjer. Ostajemo autentična konzervativna opcija koja zagovara manju ulogu države i više ekonomske slobode. Isto tako zastupamo eurorealizam i suverena prava zemalja članica. Vidimo da čelnici EU nisu ništa naučili od Brexita jer danas dociraju Poljskoj i Mađarskoj. Plenković je odveo HDZ previše lijevo i odrekao se demokršćanskog identiteta”, rekao je Bartulica.

Kako pak saznajemo od izvora bliskog vrhu te stranke, i dalje postoji veliki dio DP-a koji ne bi imao ništa protiv suradnje s HDZ-om.

Tko je sada u tom šumu komunikacija i stranačkih igara iza zavjese u pravu, a tko prodaje maglu, upitali smo političkog analitičara i komentatora Tomislava Stipića.

“S obzirom u što se pretvorio kaos u Domovinskom pokretu, rekao bih da je sve moguće. Simptomatično je to što već duže vremena od strane struje koja je preuzela DP nema otrovnih strelica upućenih prema HDZ-u, što može biti slučajnost, ali u politici se procesi rijetko odvijaju slučajno. Stvari treba gledati i u drugim smjeru, u zadnje vrijeme Pupovac i manjine vrše žestoki pritisak za pozdrav “ZDS” na što Plenković još uvijek nema odgovor. Ako bi išao u tom smjeru, to bi bio potpuni otklon od desničarskog poimanja prošlosti i civilizacijski doseg. Međutim, Plenković je svjestan da bi time uznemirio brojnu desnu struju u HDZ-u i pitanje je bi li mogao to dugoročno politički preživjeti. U slučaju kad bi se dogodio brak DP-a i HDZ-a i jedni i drugi bi to mogli prikazati kao brigu za stabilnost Hrvatske”, rekao nam je Stipić.

Ovaj vrsni analitičar smatra da u praksi Domovinski pokret može biti zamjena za manjine u parlamentu HDZ-ovoj većini.

“Matematički, DP bi sa svojih 8 zastupnika (Škoro i Vesna Vučemilović sigurno otpadaju iz takve kombinatorike) nadomjestili bi 8 zastupnika manjinaca, ali pretpostavljam da bi zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics ostao vjeran većini jer je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva što donosi i financijski benefit, isto tako vrlo vjerojatno bi granično uz većinu ostao i Furio Radin kao potpredsjednik Sabora iz istog razloga, a izgledno bi tu ostao i Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine. U tom slučaju Plenković bi se vrlo elegantno riješio ucjena od SDSS-a, ali i primirio stranačku desnicu. Iz perspektive DP-a oni bi to mogli prikazati kao borbu protiv Pupovca na čemu i temelje svoje političko djelovanje što bi im kratkoročno donijelo političke poene na desnici i mogućnost da zadrže birače koji zbog cirkusa koji se događa u DP-u traže novi desni izbor”, rekao je Stipić te se dotaknuo i heroine desnice Karoline Vidović Krišto.

“U tom slučaju Karolina Vidović Krišto i ostali bili bi u startu oslabljeni što najviše odgovara Plenkoviću. Ono što je problematično u ovakvom raspletu jest to što bi Domovinski pokret bio pojeden od strane HDZ-a po istom principu kako je HDZ uništio sve svoje koalicijske partnere, a za HDZ bi bila štetna poruka prema van da je iz većine izgurana najveća stranka sa srpskim predznakom. No, za vlast je potrebno pretrpjeti i poneki udarac. Tko zna, možda su i zbog ovakvih kalkulacija izostale ovogodišnje geste za Oluju i komemoriranje srpskih žrtava. Sve će biti jasnije u rujnu”, zaključio je Tomislav Stipić.

“Članu Stranke Miroslavu Škori miruju sva prava i obveze do donošenja pravomoćne odluke o stegovnoj odgovornosti, a najdulje u trajanju od 90 dana od trenutka pokretanja stegovnog postupka”, napisali su te je time ova politička trakavica dobila svoj nastavak.

Ide li Domovinski pokret u zagrljaj HDZ-u te kakva je sudbina Miroslava Škore, vidjet ćemo uskoro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI