NAKON DVOMJESEČNE STANKE: Hrvatski sabor počinje zasjedanje, ali bez ‘aktualca’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnici dva mjeseca su se odmarali i došao je red da nastave svoj rad. U četvrtak započinje redovito jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora, no zbog bolesti premijera Andreja Plenkovića koji ponovno ima koronavirus i spriječen je doći na sjednicu, neće biti uobičajenog aktualnog prijepodneva. Popularni “aktualac” odgođen je za 28. rujna.

Kako je najavljeno, raspravljat će se o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo. Vladin je prijedlog da se sa sniženom stopom PDV-a od pet posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Predlaže i da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Dogodile su se i određene promjene u sastavu dijela saborskih klubova. Tako je zastupnica Reformista Natalija Martinčević, donedavna članica saborske većine prešla u oporbu, a ranije oporbeni Hrvoje Zekanović priključio se Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (HDS) i tako pojačao vladajuću većinu, koja sada broji 77 zastupnika.

Iz kluba s dvojicom HSLS-vaca Martinčević je prešla u Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika. HSLS-ovcima se pak priključio Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine.Klubovi Socijaldemokrata i SDP-a izjednačili su se brojem zastupnika, po 13.

Na dnevnom redu saborskog zasjedanja naći će se i prijedlog Mandatno imunitetnog povjerenstva da Vilija Matulu iz Možemo! u zastupničkim klupama zamijeni Jelena Miloš iz Zagreb je naš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI