NAKON DRAMATIČNOG DANA STIŽU DOBRE VIJESTI: Požar kod Šibenika se više ne širi, ozlijeđen i vatrogasac, oglasila se i vatrogasna zajednica

Foto: Duje Klarić/Cropix

Situacija je danas mirnija, nema više nekontroliranog širenja požara u čijem gašenju sudjeluje više od 300 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i još šest županija (Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Zadarske i Zagrebačke županije) te više od 50 pripadnika PP NOS OSRH, podaci su Nacionalnog stožera sa stanjem u 8.30 sati.

Na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i djelatnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Na gašenje požara u jutarnjim satima upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3000 hektara između Vodica, Zatona i Rasline. Prema trenutno dostupnim informacijama izgorjelo je više objekata na području Rasline i Zatona. Točan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod “Zaton 1” i dalekovod “Zaton – Bilice” koji je ponovo stavljen u pogon u 05,49 sati.



Za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi, županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Promet od Šibenskog mosta do Vodičke obilaznice bio je u prekidu od 23,30 do 5,50 sati.

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.

Copernicus

 

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije je za HRT rekao kako je situacija pod kontrolom, ali da je daleko još trenutak kad će moći reći da je požar lokaliziran.

Istaknuo je da je požar obuhvatio 3300 hektara.

“To je ogromno područje. Na području prema Vodicama je puno borove šume i da je vatra zahvatila to područje, požar bi stigao i do Tribunja”, izjavio je Tucaković.

Hrvatska vatrogasna zajednica oglasila se o velikom požaru kod Šibenika. “Tijekom cijele noći više od 300 vatrogasaca borilo se sa vatrenom stihijom kod Zatona i Rasline. Vatrogasci su uspjeli požar noćas oko 2 sata staviti jednim dijelom pod kontrolu te jutros nema nekontroliranog širenja vatre i velikih fronti, požar je okružen sa svih strana”, priopćili su.

“Od 6 sati su uključena i dva kanadera. Noćas je bilo anažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani. Iz unutrašnjosti je došlo 118 vatrogasaca sa 40 vatrogasaca“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao kako su izvanredne dislokacije angažirane iz Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke županije i Zadarske županije, a u dolasku je i Koprivničko-križevačka županija.

“Noćas nije bilo naredbe o evakuaciji, stanovnici su branili svoje kuće i hvala im svima. Nastale su velike materijalne štete na kućama i maslinicima, ali srećom bez ozlijeđenih. Procjena je da je opožareno oko 3000 ha”, dodao je Tucaković.

Vatrogasci s ostalim snagama do daljnjeg ostaju na požarištu.

 

 

Veliki požar koji je jučer buknuo između Vodica i Šibenika jutros je okružen sa svih strana i više se ne širi.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković jutros je za N1 rekao da sada nema širenja požara, da je okružen te da nema otvorene vatre.

“Situacija u Raslini i Zatonu je pod kontrolom. Od jutros 3 kanadera gase na zapadnom dijelu požarišta područje Okit.

Poručio je i da je ozlijeđeni vatrogasac dobro. Propao je u bunar nakon čega je dobio liječničku pomoć.

“Bilo je uganuća noge, bilo je i udisanja dima tijekom jučerašnjeg dana i noći kod vatrogasaca, ali svi su dobro”, rekao je Tucaković.

Tucaković je za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao i da kroz noć nije bilo evakuacije stanovništva. No, napominje, materijalna šteta je velika te su u požaru stradali brojni vinogradi i maslenici.

Prema informacijama od kasno sinoć u vatrenoj stihiji je lakše ozlijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik, a na području Rasline i Zatona izgorjelo je dvadesetak kuća.

Požar je, podsjetimo, buknuo kod Mrdakovice na Benkovačkoj cesti, a dojava je stigla u 11:14. Fronta tog požara proširila se prema Zatonu nedaleko od Šibenika, gdje je ugrozila ljude i njihovu imovinu. Vatra je zahvatila više kuća u Zatonu, a ljude su spašavali brodicama.

HAK je javio da su zbog požara na šibenskom području za sav promet zatvorene: vodička obilaznica (DC8); državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi; županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086).

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, posjetio je jutros požarište u Zatonu i Raslini. “Bolja situacija, nema velikih vatrenih fronti i nekontroliranog širenja prema Vodicama. Vremenski uvjeti povoljni”, napisao je Božinović na Twitteru.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI