NAKON BROJNIH UPITA I VELIKE BURE OGLASIO SE NUNCIJAT! Stavili točku na i na cijeli slučaj? ‘Mons. Hranić nije zataškavao, ali nije imao empatiju prema žrtvama’

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj oglasila se nakon brojnih upita o „sotinskom slučaju“, tj. odgovornosti đakovačkog i osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića u slučaju svećeničkog zlostavljanja maloljetnika u župi Sotin.

Nuncijatura kaže kako je mons. Hranić poštivao crkvene zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, ali da nije iskazao potrebnu i primjerenu empatiju prema žrtvama, što se moglo primijetiti i na konferenciji za novinare. Zbog toga se nuncijatura ispričava žrtvama i izražava im svoju blizinu i blizinu Crkve, ali i obavještava javnost da je o svemu izvijestila nadležni dikasterij u Vatikanu, koji bi se mogao oglasiti oko Hranićeva neiskazivanja suosjećanja prema žrtvama, premda je, kako vele, postupio u skladu sa svojim ovlastima, no bez empatije prema žrtvama, javlja Izvještajna katolička agencija IKA.

Priopćenje nuncijature donosimo u cijelosti:

„Priopćenje Apostolske nuncijature u Hrvatskoj povodom brojnih upita o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića od 21. ožujka o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, koje je navodno počinio župnik u Sotinu vlč. Zlatko Rajčevac, prenosimo u cijelosti.

1. Ova Apostolska nuncijatura potvrđuje da je, formalno, nadbiskup Đuro Hranić poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.



2. Apostolska nuncijatura još jednom ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle. Trenutačno zakonodavstvo, međutim, po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.

3. Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare.

4. Već 2015. godine Papa Franjo se ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: „Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao“ (27. rujna 2015., Philadelphia, USA).

5. To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti.

6. Apostolska nuncijatura istodobno izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol.

7. Naposljetku, što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv nadbiskupa Hranića, kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa. Suosjećanje se, naime, može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten.“

Facebook Comments

Loading...
DIJELI