NAJVEĆA ZAMKA STIŽE MU IZ VLASTITIH REDOVA: Dobar dio Plenkovićevih ministara nije u stanju provesti reforme koje se od njih očekuju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nadolazeći jesenski period u hrvatskom bi parlamentu mogao biti prilično neizvjestan, no unatoč tome premijer Andrej Plenković i njegov HDZ mogu biti zadovoljni, jer za njih problema u Saboru ne bi trebalo biti.

Premda je i do sada Plenković u Sabornici imao slabu oporbu, raspad sistema u SDP-u i Domovinskom pokretu sasvim sigurno doprinose stabilnom i spokojnom položaju vladajuće stranke.

Plenković već sada raspolaže sa značajnih 77 sigurnih ruku, a uz to nazire se i novi bazen potencijalnih žetončića koji mu otvara prostor za dominaciju i vladanje bez susprezanja i zadrške, što ranije ipak nije bio slučaj, već je nerijetko dovođen u ucjenjivački položaj od strane manjih koalicijskih partnera, koji su mu onemogućavali da se nametne kao lider i stvarni, bezrezervni vođa Vlade.


Aktualna Vlada u ovom trenutku doista nema funkcionalnu oporbu, a ono što zabrinjava kada se govori o demokraciji u Hrvata jest to što u našoj zemlji ne postoji funkcionalan Sabor, što znači da je HDZ-u otvoren prostor za donošenje svih odluka po vlastitim referencama. Plenkovićeva je stranka mjesecima prva u državi s rejtingom koji stoji na oko 30 posto, iza njega je osjetno slabija platforma Možemo te SDP koji više nije druga stranka u zemlji.

Sve to premijeru otvara prostor da u cijelosti pokaže svoj karakter, ali i vlastita politička načela te smjer. U dijelu HDZ-a uvjereni su kako je Plenkovićeva pozicija postojana, a šačica onih koji su još uvijek skloni kritikama tvrdi kako je Plenković baš radi svoje stabilne pozicije u posljednje vrijeme sve agresivniji i sve samouvjereniji, kako u svojim javnim nastupima, tako i na unutarstranačkim sastancima, na kojima se postavlja kao veliki i nedodirljivi vođa koji ne prihvaća ni savjete, ni kritike, ni sugestije. No, očito mu tako može biti.Retorički slabi oporbeni zastupnici pored Plenkovića izgledaju neprimjetno, prostor tek s vremena na vrijeme ukradu Grmoja, Benčić i Krišto dok se svi ostali čine kao nepostojeća družina. Ne postoji, doduše, danas ni u HDZ-u neko snažnije i zvučnije saborsko ime kao što je to bivalo ranijih godina, već se stječe dojam da se sva stranačka politika i svi stranački kadrovi vrte i kriju iza šefa Plenkovića, što ipak nije dobro za dugoročnu budućnost stranke.

Međutim, o tome trenutno nitko ne razmišlja baš kao što malo tko u oporbi ima vremena promišljati o konstruktivnim kritikama na račun vladajućih pored svih problema nagomilanih u njihovim dvorištima. Koliko god se to Plenkoviću sada činilo kao zavidna pozicija, toliko se ova situacija može oteti kontroli, a preveliku samovolju u konačnici mogu kazniti građani koji bi se mogli zasititi i Plenkovića, i njegova soliranja, što je ujedno jedna od najvećih zamki za aktualnog premijera koji najviše problema zapravo ima unutar svoje Vlade koju tvori dio ministara koji nisu dorasli izazovima koji se očekuju u nadolazećem periodu.

Osim toga, dobar dio njegovih ministara nije u stanju provesti reforme koje se od njih očekuju pa se zapravo može reći kako su Plenkoviću najveća zamka upravo njegovi ljudi, čega je uostalom i sam donekle svjestan budući da već mjesecima skoro sve značajnije odluke donosi savjetujući se s tek nekolicinom svojih najbližih suradnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI