NAJPOZITIVNIJI I NAJNEGATIVNIJI: Plenković i Milanović se smjenjuju na toj poziciji, Marić među najpopularnijima

Foto HINA/ Milan ŠABIĆ/ ua

Dok je zemlja u dubokim problemima, hiperinflacija kuca na vrata, a ministar financija daje ostavku, postavlja se pitanje kako dalje?

RTL je u suradnji s agencijom Promocija plus proveo istraživanje CRO Demoskop za srpanj.

Evo što su rekli birači za koga bi glasali da su danas izbori.

Rejting stranaka

HDZ i dalje najjači. S više od 27 posto potpore i treći mjesec zaredom blago raste (lipanj 26,7 posto) kao ovaj mjesec i SDP (srpanj 17,5 posto – lipanj 16,6 posto). No i dalje je velikih 10 postotnih poena razlike.Sljedeći mjesec će se u utrku uključiti novoosnovana stranka odmetnutih SDP-ovaca – Socijaldemokrati. Platforma MOŽEMO i dalje je treća, ali i dalje u padu (srpanj 11,6 posto – lipanj 12,3 posto).

S trendom pada bori se i MOST (srpanj 8,4 posto – lipanj 9,2 posto), za razliku od Domovinskog pokreta (srpanj 5,5 posto – lipanj 5,1 posto) i CENTRA (srpanj 2,6 posto – lipanj 2,0 posto) koji su u blagom rastu.

Oko jedan posto imaju HSS (srpanj 1,1 posto – lipanj 1,7 posto) i IDS (srpanj 1 posto – lipanj 1 posto) dok su sve ostale stranke ispod jedan posto. Balon neodlučnih se proširio na iznad 18 posto što je i dalje jače od druge stranke u državi.

Najpozitivniji političar

Iako predsjednicima države i Vlade rejting pada i dalje su najpozitivniji – Zoran Milanović na gotovo 17 posto (lipanj 19,1 posto), Andrej Plenković na najmanjoj razlici za njim još od prošlog srpnja (srpanj 15,8 posto – lipanj 17,2 posto). Najveće iznenađenje je i najveće približavanje ovom dvojcu – Zdravko Marić s lipanjskih 3 i pol posto na sada više od 10 posto i tako postaje jedan od najpopularnijih političara i to nakon, ili zato što je objavio da odlazi iz politike.

Daleko iza njih su tri lidera s ljevice, Tomašević (srpanj 4,1 posto – lipanj 4,7 posto), Benčić (srpanj 1,7 posto – lipanj 1,9 posto) i Grbin (srpanj 1,4 posto – lipanj 1,2 posto) kojima pak za vrat puše i Božo Petrov (srpanj 1,2 posto – lipanj 0,6 posto).

Listu onih s jedan posto predvodi Ivica Puljak koji trenutno više strepi od postotka potpore, na netom završenim, izborima u Splitu (srpanj 1,1 posto – lipanj 1,1 posto). U društvu su mu Biljana Borzan (srpanj 1,1 posto – lipanj 1,7 posto) i Ivan Penava (srpanj 1,0 posto – lipanj 1,8 posto). “Gospodin Nitko” je i dalje nedodirljivo popularan za gotovo 28 posto ispitanih.

Najnegativniji političar

A na crnoj listi i dalje vodi premijer Plenković kojemu doduše nepopularnost blago pada (srpanj 27,0 posto – lipanj 27,6 posto) dok predsjedniku Milanoviću raste (srpanj 23,2 posto – lipanj 22,5 posto). Na treće je mjesto ovaj mjesec stigao partner vladajućih Milorad Pupovac (srpanj 2,5 posto – lipanj 3,4 posto).

Rad Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora se isto ocijenjivao. Jedino Ured predsjednika i dalje ima trojku (srpanj 2,79 – lipanj 2,81), Vlada je ostala na dovoljan dva (srpanj 2,32 – lipanj 2,33), a Hrvatski sabor, koji uskoro odlazi na bezbrižni ljetni raspust i dalje je daleko od trojke (srpanj 2,20 – lipanj 2,24).

U srpnju pesimizam građana raste pa gotovo 75 posto ih misli da država ide u pogrešnom smjeru, a oko 16 posto da idemo dobrim putem (prošlog mjeseca je bilo manje od 18 posto optimističnih, a gotovo 70 posto ispitanika smatralo je da idemo u pogrešnom smjeru) – doduše sve češće pješice, jer je gorivo sve skuplje, a inflacija, kao i pesimizam sve veći.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 4. do 7. srpnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI