NAJPOZICIONIRANIJI POLITIČARI POGODOVALI UBERU! ‘Procurilo’ je nekoliko tisuća elektroničkih zapisa o tajnoj pomoći ovoj aplikaciji

Foto: Pixabay7Ilustracija

Kompanija Uber udvarala se najvišim političarima kako bi se nametnula u taksi industriji, doznaje BBC.

Uber je prema podacima koji su procurili dobio od visoko pozicioniranih političara, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i bivše povjerenice EU Neelie Kroes podršku.

Otkriveni su dokumenti koji kažu kako su se kršili zakoni, varala policija, koristilo nasilje nad vozačima i tajno lobiralo kod vlada tijekom agresivne globalne ekspanzije.

Bivši šef Ubera osobno je naredio korištenje “kill switcha” kako bi spriječio policiju da pristupi računalima, ističe BBC.

Iz Ubera komentiraju kako je “prošlo ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrijednostima” i da je danas “drugačija tvrtka”.



Procurilo je više od 124.000 zapisa, što podrazumijeva 83.000 e-poruka i 1.000 drugih datoteka koje uključuju razgovore u razdoblju od 2013. do 2017.

Ti su zapisi procurili u britanski Guardian i podijeljeni su s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama.

Tako se doznaje kako je francuski predsjednik Macron, u vrijeme kada je bio ministar gospodarstva pogodovao Uberu mijenjanjem zakona u vrijeme masovnih prosvjeda francuskih taksista.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI