Najmoćniji čovjek HDZ-a nakon Plenkovića

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ressler je radio kao Plenkovićev asistent u Europskom parlamentu, bio je u timu koji je nosio potpise za sastav Plenkovićeve vlade Kolindi Grabar-Kitarović

Mlad, inteligentan i uspješan – tako prijatelji i poznanici opisuju 28-godišnjeg Karla Resslera, čovjeka u čijim je rukama novi statut HDZ-a, koji ujedno uživa ogromno povjerenje predsjednika te stranke Andreja Plenkovića. Da Resslerova inteligencija nije upitna svjedoči činjenica da je kao student bio uistinu briljantan, jer rijetki su oni koji pravo završavaju u roku. Jednako spretno Ressler je i magistrirao, a tijekom školovanja bio je odlikaš. On je svojevrsno ”čudo od djeteta”, tvrdi jedan od Resslerovih profesora s fakulteta, a ujedno ga opisuju kao konzervativca neupitne karijere koji je trenutno na doktorskom studiju gdje mu je tema trgovina ljudima na Balkanu.

Sa suprugom Karlom u sretnom je braku, a i ona je pravnica demokršćanskih i vrlo konzervativnih uvjerenja. Ressler je inače radio kao Plenkovićev asistent u Europskom parlamentu, bio je u timu koji je nosio potpise za sastav Plenkovićeve vlade Kolindi Grabar-Kitarović. Vježbeničku praksu odradio je u odvjetničkom uredu koji vodi supruga Miroslava Šeparovića. Bio je ujedno i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, što ne treba čuditi s obzirom na to da govori niz stranih jezika. Respektabilno, reklo bi se kada se na prvi pogled baci oko na biografiju ovoga mladića, no poznavajući bilo HDZ-a, pitanje koje se nameće jest hoće li mu to biti dovoljno. A kako za sada stvari stoje te imajući u vidu posljednje napise o njegovom poočimu Vladimiru Šeksu i koketiranjima s Udbom, čini se da je pred njim jedan od najtrnovitijih puteva u karijeri.

Inače, novi HDZ-ov statut koji bi svijetlo dana trebao ugledati u travnju ove godine ujedno je i prvi koji ne piše HDZ-ov doajen, ali mnogi u stranci vjeruju kako će Šeks stajati iza svakog napisanog retka s obzirom na obiteljske veze s ovim mladićem. U radnoj skupini za izradu statuta devet je pravnika, a ondje se našao i Davor Ivo Stier, koji je donedavna slovio za voditelja te skupine, a koji sasvim sigurno ne dijeli mišljenja s premijerom Plenkovićem. Uistinu, šef HDZ-a bio bi lud kada bi svojem najpotencijalnijem protivniku i prepustio pisanje Statuta, čime bi ugrozio svoj opstanak na čelu stranke pa stoga ne čudi da je taj ogromni zadatak prepustio svojem čovjeku Ressleru.

Prema dosadašnjem Statutu, predsjednik stranke bira se po načelu jedan član – jedan glas, a biraju ga svi članovi stranke. Prvi koji je izabran po tom modelu jest Tomislav Karamarko, koji ne samo da nije imao protukandidata te je kao takav bio siguran, već je uživao potporu Milijana Brkića i ekipe s terena. Nakon Karamarkova pada, Plenković je također biran po tome modelu, ali jednako tako treba podsjetiti da ni on nije imao protukandidata, kao i da je osvojio svega 5000 glasova više od Karamarka koji je s vrlo neugodnom pričom o sukobu interesa ispraćen s čela stranke. Stier je pak predložio da novi statut definira istodobni izbor ključnih ljudi HDZ-a po istom načelu – jedan član – jedan glas. Riječ je o odredbi koja i sada postoji u statutu, ali nije primjenjiva, jer takve izbore ne bi bilo moguće valjano kontrolirati. Ali od same kontrole važnija je činjenica da to sasvim sigurno ne bi išlo na ruku premijeru Plenkoviću koji je do sada među članstvom u više navrata pokazao slabosti i dokazao da na terenu ne upravlja strankom, već da je ključna osoba HDZ-a Milijan Brkić. Upravo stoga svojeg je čovjeka upregnuo da odradi posao za njega, jer po svemu sudeći Plenković se želi osigurati u fotelji predsjednika stranke.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI