NAJDUŽI TRUMPOV GOVOR IKAD Joe Biden nije spasitelj američke duše, on je razarač Sjedinjenih Država

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak navečer je prilikom prihvaćanja nominacije za nadolazeće izbore demokrate i njihovog predsjedničkog kandidata Joea Bidena prikazao kao radikale i socijaliste koji žele uništiti Ameriku i čija bi vlast donijela nesigurnost i ekonomsku propast.

„U Bidenovoj Americi nitko neće biti siguran“, rekao je Donald Trump u govoru kojim je drugog dana republikanske nacionalne konvencije „sa zahvalnošću i neograničenim optimizmom“ prihvatio nominaciju svoje stranke za izbore 3. studenoga.

Ta se poruka poklopila s dosadašnjim diskursom predsjednika i drugih govornika na konvenciji koji su pričali o vraćanju zakona i reda na ulice Sjedinjenih Država na kojima od kraja svibnja traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Trumpov govor trajao je gotovo 70 minuta, što ga čini daleko najdužim u povijesti njegove stranke, te je uključivao odvažne izjave poput one da je on najbolji predsjednik za Afroamerikance od republikanca Abrahama Lincolna pod čijim mandatom je ukinuto ropstvo.

U svom je obraćanju hvalio svoje poteze u četiri godine mandata, spomenuvši porezne rezove, suprotstavljanje Kini, izlazak iz „štetnog“ Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, izgradnju zida na granici s Meksikom, zahtjev za većim izdvajanjima za NATO i izmjenu sporazuma NAFTA-e te suprotstavljanje farmaceutskim korporacijama „kako bi snizio cijene lijekova“.



Govor je održao na južnom travnjaku Bijele kuće, što je ranije naišlo na kritike jer se državno imanje koristi za privatnu kampanju.

Usprkos pandemiji koronavirusa, aktualnog predsjednika uživo je slušalo nekoliko stotina ljudi, sjedeći blizu jedni drugima bez maski i rukujući se.

Trump je u govoru hvalio i svoje upravljanje koronavirusom, inzistirajući da je djelovao brzo i spasio živote.

„Porazit ćemo virus i pandemiju, i izaći jači nego ikada prije“, kazao je Trump, najavivši da će cjepivo biti spremno do kraja godine. U SAD-u je od covida-19 preminulo oko 180 tisuća ljudi, čime je ta država najpogođenija na svijetu po ukupnoj brojci i broju umrlih na 100 tisuća stanovnika.

Iako su republikanci najavljivali konvenciju s pozitivnim porukama, Trump je žestoko napao svog protukandidata na „najvažnijim izborima u povijesti SAD-a“.

Joe Biden nije spasitelj američke duše, on je razarač američkih poslova, a i američke veličine ako mu se pruži prilika“, poručio je.

„Bidenova agenda je ‘proizvedeno u Kini’. Moja agenda je ‘proizvedeno u SAD-u’“, kazao je Trump i obećao zaustavljanje dobavnih lanaca iz Kine: „Vraćamo ih doma“.

Republikanac je potencijalno Bidenovo predsjedništvo prikazao kao vrijeme u kojem se kućanstvima oduzima oružje, liberalna politika je nametnuta na silu, slobodan govor ukinut, a socijalizam postaje dominantna ekonomska ideologija.

Demokrate je nazvao „radikalnim pokretom koji želi u potpunosti uništiti Ameriku“.

„Kako demokrati žele voditi državu kad provode toliko vremena uništavajući ju?“, pitao je republikanski čelnik, dodavši kako njegovi politički protivnici ne vide SAD kao „najslobodniju“ i „najpravedniju“ državu na svijetu nego kao „pokvarenu naciju koja mora odgovarati za svoje grijehe“.

Njegov protukandidat, 77-godišnji Joe Biden, u američkoj politici je gotovo pet desetljeća, a na demokratskim predizborima se suprotstavio kandidatima lijevog krila stranke koji zagovaraju demokratski socijalizam.

Trump se osvrnuo i na nemire na ulicama potaknute policijskom brutalnošću nad afroameričkim građanima, poručivši kako republikanci osuđuje kaos na ulicama, nasilje, palež i krađu.

Tijekom prošlog vikenda prosvjedi su ponovno eskalirali nakon što je policija u Wisconsinu sedam puta pucala u leđa Afroamerikanca koji je izlazio iz automobila.

Dva dana kasnije u gradu Kenoshi u istoj saveznoj državi održali su se prosvjedi na kojima je 17-godišnjak ubio dvoje ljudi.

„On želi još nasilja, ne manje“, rekao je Biden u razgovoru za televiziju MSNBC o svom protukandidatu.

„Dodaje ulje na vatru“.

I dok Trump naglašava kako su najveći nemiri izbili u gradovima kojima vladaju demokrati, spomenuvši u svom govoru i Kenoshu, Biden ističe da se nasilje događa u vrijeme Trumpovog mandata i pita se kako bi njegov drugi mandat doveo do drugačijih rezultata“.

U četiri dana konvencije Trumpa je hvalio niz istaknutih republikanaca, kao i članovi njegove obitelji. U četvrtak je to učinila i njegova kći Ivanka, zaposlena u Bijeloj kući kao njegova savjetnica.

Ona je pokušala omekšati dojam o njezinom ocu, prikazavši ga kao oca punog ljubavi i djeda koji iza kulisa stalno govori o američkoj radnoj klasi i spreman se suprotstaviti eliti u Washingtonu.

Trumpovo obraćanje završilo je vatrometom nad obližnjim Washington Monumentom, čime je konvencija imala moćan završni čin, u kontrastu s onom demokrata koja se zbog koronavirusa održala videolinkom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI