NAJBOGATIJI MINISTAR OTVORIO RESTORAN U SVOM MINISTARSTVU! Posao dobila tvrtka povezana s megatvrtkom u vlasništvu njegove obitelji

Tomislav Kristo/Cropix

U raskošnoj palači Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu, u samom središtu Zagreba, još u devedesetima je bio uređen i atraktivan restoranski prostor, a onda nekoliko godina bio zatvoren, odnosno, nije bio u funkciji. Redale su se ministrice i ministri koji nisu pokazivali namjeru da se revitalizira ideja specifične ugostiteljske usluge, odnosno, nuđenje prehrane i pića po popularnih cijenama za zaposlenike ministarstva i njihove goste. Sve do Gordana Grlića Radmana.

U turbulentnoj 2019. on je uz razne diplomatske obaveze našao vremena za oživljavanje internog restorana. Objavljivani su natječaji, više puta, oformljena je komisija za izbor najbolje ponude, a iako su zaposlenici mislili da se od projekta odustalo zbog koronakrize, nakon popuštanja lockdowna u zgradi Ministarstva počeo je s radom restoran „Terras“ koji svakog dana nudi tri klasična i jedan vegetarijanski meni  – po izrazito pristupačnim cijenama.

Nema jela skupljeg od 30 kuna. Ukratko, zahvaljujući inicijativi ministra Grlić Radmana zaposlenici Ministarstva dobili su iznenadnu podršku svojim osobnim budžetima – jeftini topli obrok kakav mnogi drugi građani mogu samo sanjati.

Dala najbolju ponudu

Na natječaju za zakup restorana prošla je tvrtka Terra Zisseria, d.o.o., koja također drži restoran u tvrtki u dugogodišnjem vlasništvu obitelji Grlić Radman, Agroproteinki iz Sesveta, te se nužno postavlja pitanje je li ministar znao i prije natječaja vlasnicu tvrtke, Sanju Buhin Čmarec, odnosno – je li  malo posredovao u dobivanju zakupa za njezinu tvrtku. Ili se ipak radi o neobičnom spletu okolnosti – da tvrtka koja drži restoran u obiteljskoj tvrtki Grlić Radmanovih bude izabrana na natječaju za zakup restorana u ministarstvu koje vodi sin dugogodišnjeg direktora, a nakon privatizacije i vlasnika te iste tvrtke, Ante Grlića Radmana?



Natječaj je dva puta oglašavan, prvi puta nije bilo prijava, a na drugi natječaj, objavljen u tiražnim dnevnim novinama, javilo se troje ponuđača. Iz Ministarstva za Net.hr nije otkriveno tko su bili drugo dvoje ponuđača, a 17. travnja je natječaj zaključen i kao najbolja je izdvojena ponuda tvrtke Terra Zisseria d.o.o. “jer je ponudila najvišu cijenu zakupa, ali i zadovoljila sve propisane uvjete natječaja“. Nije nam odgovoreno tko su bili članovi komisije koja je izabrala tvrtku poimence, tek je naznačeno da je “Povjerenstvo činilo pet članova iz različitih ustrojstvenih jedinica MVEP-a”. Iz javno dostupne objave otkrivamo da je tvrtka Terra Zisseria dobila zakup jer je u valorizaciji skupila 80 bodova, i ponudila najvišu mjesečnu zakupninu – od 4002 kune.

Tvrtka većinom radila s državom 

Tvrtka nema web stranicu, niti javno predstavljene reference. Vlasnica je Sanja Buhin Čmarec, a iz registra Trgovačkog suda saznajemo da je tvrtka osnovana 2012. godine, da je registrirana za ugostiteljske usluge i catering, da je nekoliko godina solidno poslovala, ali 2019.  je zaključila s gubitkom od nešto više od 115 tisuća kuna.

Ministarstvo je potvrdilo da tvrtka u vlasništvu Sanje Buhin Čmarec radi i u “Agroproteinki”, no saznajemo da je radila, odnosno radi i u Gornjogradskoj gimnaziji, u KB “Merkur”, KB “Sveti Duh”, u Poljoprivrednoj školi Zagreb, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, te u Visokoj diplomatskoj školi “Dag Hammarskjold”.

Buhin Čmarec kaže da nitko iz njezine obitelji nema „prijateljske odnose“ s obitelji Grlić Radman, ali ne pojašnjava moguću komunikaciju zbog činjenice da njezina tvrtka vodi restoran i u Agroproteinki, izuzetno uspješnoj tvrtki koja vrti milijunski profit na preradi, prijevozu i zbrinjavanju “nusproizvoda” životinjskog porijekla, u kojoj je glavni direktor brat ministra Gordana Grlića Radmana, Ivica Grlić Radman. Direktorica Buhin Čmarec kaže da ne želi govoriti o drugim klijentima jer je “jedna od temeljnih vrijednosti” tvrtke čuvanje privatnosti podataka. Zanimljiv odgovor s obzirom da – sudeći prema podacima dobivenima iz Ministarstva – uglavnom posluje s javnim sektorom, bolnicama, školama…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI