NAFTNI STRUČNJAK O NOVOM DIVLJANJU CIJENA GORIVA: ‘Pa ako se nekom i zamjerimo ne bih uopće isključio tu mogućnost’

Foto:Screenshot

Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern gostovao je u Dnevniku na N1 televiziji. Za početak je rekao kako je novo poskupljenje goriva očekivano te da je najavljeno.

“Porasla je cijena nafte na 120 dolara po barelu, danas je ponovno pala na 112, bit će vrlo teško uskladiti to, ali sad je očito da nam je to sudbina i s time moramo naučiti živjeti. Pojeftinjenje ćemo osjetiti tek za tjedan dana ako ostane na nižem nivou. Međutim, mislim da će distributeri imati velike probleme, može doći do velikih problema u distribuciji, no iz toga nema van. Cijene se mijenjaju svakim danom, iz sata u sat.”

Ima li još prostora za intervenciju države?

“Teoretski ima prostora diranjem u PDV, no ministar Marić to zasad odbija, on ima svoje razloge. Nisam tu da ga pravdam, ali vrlo teško je zagrabiti u taj kolač. Promjena PDV-a zahtijeva promjenu zakona, relativno brzo se to može napraviti, ali to je zakon”, govori Štern.

Rekao je i kako će dosad donesene vladine mjere svakako olakšati građanima, ali i da je činjenica da cijene rastu, a plaće ostaju iste.“Nema načina da se to na administrativni način poveća, nadam se da će se ova cijela situacija, koja je uzrokovala poskupljenja, uskoro smiriti. Pregovori idu dalje i ako dođe do postizanja sporazuma, mislim da će se cijene vratiti na staro i ljudima će biti lakše”, rekao je.

U nastavku je govorio o i cijenama plina. Rekao je kako bi država trebala ući u poslovanje HEP-a da bi mogla utjecati na cijene.

“No istovremeno treba skinuti odgovornost s rukovodioca HEP-a jer firma može otići u stečaj. Što se poduzetnika tiče, mislim da njih ne muči samo energija nego slabljenje lanaca opskrbe. Kasne dobave raznog materijala, problem je i u poljoprivredi, kasne materijali koji su potrebni za proljetnu sjetvu. Poduzetnicima je izuzetno teško.”

Rekao je i kako se o cijenama plina sada u proljeće i ljeto ne trebamo brinuti, ali da će najesen to biti skup plin.

“LNG je skoro dvostruko skuplji nego prirodni plin. On ne može kompletno zamijeniti ruski plin. Puno izlaza tu nema, dobro da imamo LNG, dobro da pokriva većinu naših potreba do jeseni, no ako se nešto ne promijeni na tom području, bojim se da će biti skupa zima.

Najgore je kad plina nema, drugo je pitanje cijena. Ako dođe do toga da se ugrozi opskrba stanovništva i industrije, država može proglasiti višu silu i ugovori koji su potpisani privremeno ne vrijede dok god traje viša sila”, objašnjava.

Naposljetku je govorio o odluci G7 da odbija plaćati ruski plin u rubljima.

“Ako je G7 to odlučio, Putin će sigurno održati obećanje da neće prodavati plin osim za rublje. Ako dođe do toga, to će biti ‘lose-lose’ situacija, izgubit će Rusija i Europa. Mislim da bismo mi trebali biti promućurniji jer mi nismo G7, ja ne bih uopće odbacio mogućnost da mi prihvatimo plaćanje u rubljima pa makar se nekome i zamjerili. To bi za hrvatsko gospodarstvo moglo puno značiti. Govorim s osnove prijašnjeg iskustva, Jugoslavija je trgovala s SSSR-om, roba se denominirala u rubljima”, zaključio je Štern.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI