NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA UPOZORAVA: Više od 1000 kafića dosad je zbog Covida stavilo ključ u bravu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Usprkos dobrim rezultatima ove turističke sezone, do početka ljetne sezone oko 1100 ugostiteljskih objekata je moralo staviti ključ u bravu.

Nacionalna udruga ugostitelja je nakon sastanka s predstavnicima Vlade pozvala na podršku ugostiteljima zbog činjenice da 55 posto svih ugostiteljskih tvrtki još uvijek ima zabranu rada u zatvorenom prostoru.

Iz Udruge upozoravaju kako daljnje restrikcije u ugostiteljstvu koje štite ostatak turističkog sektora istodobno vode u propast caffe-barova koji su na svojim leđima proteklih mjeseci podnosili posljedice pandemije, piše Novi list.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, ističe da u turističkom sektoru posluje 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su dvije trećine sami ugostitelji.

Na pitanje je li bilo dogovora vezanih za pomoć ugostiteljskom sektoru, kaže da “ne možemo govoriti o konkretnim obećanjima od Vlade, ali postoje pozitivne naznake da bi se barovi mogli otvoriti u neko dogledno vrijeme”.



Koliko će to pomoći ugostiteljima pitanje je kad znamo da do 31. kolovoza neće biti ništa od otvaranja unutarnjih prostora.

Iz Udruge ističu kako su zahvalni na potporama za radna mjesta no prije svega žele raditi i opstati.

Tabak ističe da im se ne čini realno u samoj provedbi da gostu lokala uvjetuju da sjedne i popije piće samo ako ima COVID-potvrdu tim više što caffe-barovi nikada nisu bili žarišta zaraze. Smatra da postoji velika šansa da se ljetnu sezonu odradi do kraja, pa i jesen i zimu, no upozorava da je pretrpljena šteta u ugostiteljstvu prevelika da bi se sanirala u dogledno vrijeme bez provedbe poreznog rasterećenja i dugoročnih reformi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI