NA ZAGREBAČKOM OPĆINSKOM SUDU JE POČINIO STRAVIČAN ZLOČIN: Ubio je ženu, njezinu odvjetnicu i sutkinju te teško ranio zapisničarku

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Hrvatskoj se u srijedu obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Naime, na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec i uz to ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Tog se dana trebalo održati ročište supružnika Oraškić, a brakorazvodna parnica bila je zakazana za 9.30 sati. Mato Oraškić na sud je ušao kroz gruntovnicu jer je znao da će tako lakše unijeti oružje. Nakon što je sutkinja izdiktirala da je brakorazvodni postupak gotov, Oraškić je ustao i izvadio pištolj.

S prva dva hica ubio je suprugu Gordanu, a nakon nje, također s dva metka, odvjetnicu Hajru Prohić. Okrenuo se prema sudačkom stolu i upucao sutkinju, a zapisničarku ranio.
Nakon toga mirno je izašao iz sudnice, oprao ruke te išetao iz zgrade suda. Policija ga je uhitila na graničnom prijelazu Bregana, na suvozačkom mjestu imao je policijsku uniformu, a pokušao je slagati da ide na sprovod u Brežice.

U njegovom automobilu pronađen je brakorazvodni spis, 180.000 kuna i 90.000 njemačkih maraka, što su bili dokazi da je taj čin pomno planirao. Protivio se uzimanju dokaza, pa su ga policajci morali držati kad su mu uzimali dokaze sa šaka i ruku.



Za ubojstvo supruge Gordane kažnjen s 30 godina zatvora, za ubojstva odvjetnice Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec po 35 godina te za pokušaj ubojstva Stanke Cvetković 20 godina. Dobio je jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva i jednog pokušaja ubojstva. To je do 2000. godine bila najveća izrečena zatvorska kazna u Hrvatskoj.

Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine. Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI