NA PROSVJENOM SKUPU UPUCAN BIVŠI PAKISTANSKI PREMIJER! Atentatora je u pokušaju ubojstva spriječila ljutita gomila koja ga je predala policiji!

Foto: Screenshot/Youtube

Bivši pakistanski premijer Imran Khan upucan je u četvrtak tijekom prosvjednog skupa na istoku Pakistana, javlja BBC.

Naoružani napadač otvorio je vatru dok je 70-godišnji bivši pakistanski premijer držao govor svojim pristalicama na skupu u Wazirabadu u pokrajini Punjab, rekli su dužnosnici.

Osim Khana, u pucnjavi je ranjeno i nekoliko njegovih pristaša.

“Okupila se velika gomila kako bi čula njegov govor kada je došlo do iznenadnog meteža. Vrata su se naglo otvorila i suočili smo se s uspaničenom gomilom. Neki su vikali ‘Imran Khan je mrtav’. Naoružana policija počela je trčati prema nama”, svjedočila je novinarka britanske televizije Sky News.

Lokalni mediji pišu da je upucan u nogu, prevezen u bolnicu i da mu je stanje stabilno.  te da mu život nije ugrožen. Khanovi pristaše napad smatraju pokušajem atentata, piše Sky News.



Među ozlijeđenima je i vođa stranke PTI Faisal Javed. Geo TV-u je iz bolnice rekao: “Nekoliko naših kolega je ranjeno. Čuli smo da je jedan od njih mrtav.”

“Imran Khan i Faisal Javed zadobili su rane od metka. Metak je pogodio Imrana Khana u potkoljenicu. Obojica su prebačena u bolnicu na liječenje”, rekao je glasnogovornik PTI-ja Fawad Chaudhry.

Yasmin Rashid, Khanova pomoćnica, navela je kako “nitko nije ubijen u napadu, ali su ozlijeđeni brojni stranački aktivisti koji su se vozili s Khanom, a policajci koji su osiguravali Khanov konvoj priveli sunajmanje jednog osumnjičenika”.

Imran Khan, bivši igrač kriketa, bio je premijer Pakistana od kolovoza 2018. do travnja 2022. godine, kada mu je izglasano nepovjerenje.

Premijer Shehbaz Sharif “najoštrijim riječima” je osudio atentat na Khana.

“Naložio sam ministru unutarnjih poslova da odmah podnese izvješće o incidentu. Molim se za oporavak i zdravlje Khana i drugih ozlijeđenih. Nasilju ne smije biti mjesta u politici naše zemlje”, zaključio je premijer u poruci.

Pakistan, kao i susjedna Indija, s kojom i dalje traju tenzije, ima povijest političkih atentata. Benazir Bhutto, zasad jedina premijerka ove muslimanske zemlje, ubijena je 2007. godine tijekom političkog skupa na otvorenom.

Pakistanski mediji su tvrdili kako je Khan na izborima 2018. pobijedio zato što mu je podršku pružila moćna vojska. Budući da je ta, uz tajnu službi ISI, središnja snaga ove države izgubila povjerenje u njegovu vlast, opozvan je, navode isti izvori.

Pokušaj ubojstva bivšeg premijera dodatno će zakomplicirati tešku situaciju u ovoj siromašnoj zemlji. Situaciju su otežale katastrofalne poplave koje su u lipnju gotovo potopile zemlju te odnijele 1717 života.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI