NA POMOLU NOVA RUNDA SUKOBA: Banožić i Plenković ga drže u šaci! Morat će se konzultirati sa ‘omiljenim’ ministrom?

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović u četvrtak pokrenuo postupak za razrješenjem dužnosti šefa VSOA-e Ivice Kindera, zbog pljačke od dva milijuna kuna u toj agenciji, isti je poslao premijeru Andreju Plenkoviću koji se trenutno nalazi u New Yorku na zasjesanju Opće skupštine UN-a.

Da podsjetimo, u srijedu je potvrđeno da je nadzorom u VSOA-i utvrđen cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u PoljskojLibanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna.

Naime, obavještajci su lažirali troškove, a višak novca spremali u svoje džepove. Riječ je o više djelatnika VSOA-e, od kojih nekolicina više nije na tim poslovima.

Glasnogovornik Vlade je pak o Milanovićevoj inicijativi kratko poručio: ‘Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije još vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom stručnom nadzoru VSOA-e jer boravi u SAD-u. Jasan je stav Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati. O Izvješću UVNS-a i prijedlogu predsjednika Republike očitovat će se idućeg tjedna”, kratko je izjavio glasnogovornik.

No da se malo zapravo osvrnemo na čovjeka koji se našao pod lupom istrage i kojem prijeti smjena. Tko je  zapravo general-bojnik Ivica Kinder, kojeg Milanović želi smijeniti?Na funkciji ravnatelja VSOA-e Kinder se nalazi već u drugom mandatu, prvi je put izabran 2015.godine, a nakon četiri godine mandat mu je produljen. Zanimljivo je da je izabran upravo u vrijeme kad je na premijerskoj poziciji sjedio Zoran Milanović, ali je izabran kao kadar tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Sad ga taj isti Milanović želi smijeniti.

Prema biografiji koju je objavio MORH na svojim stranicama general Kinder završio je intergransku Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“, Ratnu školu kopnene vojske SAD-a, gdje je stekao i magisterij studija strategije, te Međunarodni tečaj na školi za obrambene studije Sveučilišta nacionalne obrane Narodnooslobodilačke vojske NR Kine. Također je završio Vojno-diplomatsku školu Ministarstva obrane RH i jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1990., magistrirao 1999. i doktorirao 2011. godine.

Sudionik je Domovinskog rata od 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova RH i Središta za obuku Hrvatske vojske.

Bio je prvi hrvatski vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a tijekom službe u Glavnom stožeru OS RH obnašao je dužnosti zamjenika načelnika i načelnika Personalne uprave. Dužnost pročelnika Vojnog kabineta Predsjednika RH obnašao je od siječnja 2013. do srpnja 2015. godine.

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina časne i uzorne službe, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića i Redom Ante Starčevića.

No ono što bi zapravo mogao biti veliki problem ako se Kindera i smijeni je mogući izbor novog ravnatelja VSOA-e, o kojem Milanović ne može ništa odlučiti bez premijera Plenkovića koji mora predložiti novog kandidata ali i ministra obrane Marija Banožića za kojeg je poznato da je Milanovićev ‘omiljeni’ ministar s kojim se oko baš ničega ne može dogovoriti i koji vode međusobni ‘rat’. Poznato je također da ga je predsjednik više puta pozvao da odstupi, kao i da se DORH uključi i provede protiv njega istragu.

Bit će doista zanimljivo pratiti kako će se ova situacija odvijati, čeka se povratak Plenkovića iz New Yorka, lako je moguće da ja na pomolu novi veliki sukob dvaju najmoćnijih ljudi u državi a u kojoj bi svoju ulogu mogao odigrati i ministar Banožić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI