Na neke se preglede čeka i do 650 dana, Beroš tvrdi: Liste skraćujemo gdje god možemo

Foto: Cropix

Hrvatski zdravstveni sustav i dalje muku muči s listama čekanja koje su se trebale rasteretiti jedinstvenim kalendarom naručivanja koji je uveden 2019. godine. 

Nemamo liječnika i medicinskih sestara

Naime, više od 865.00 pacijenata koji čekaju na jedan od 100 pregleda i zahvata u svim hrvatskim bolnicama svoj će red dočekati u prosjeku za pet i pol mjeseci.

Liste čekanja pate i zbog drastičnog smanjenja broja liječnika i medicinskih sestara. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2017. imali smo više od 15.000 liječnika dok smo ih danas izgubili više od 1.000.

Loša situacija po pitanju broja zaposlenih posebno je došla do izražaja u koronakrizi. To itekako uteče na ogromne liste čekanja. Primjerice,predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje kazao je za 24sata da pacijenti s ozbiljnim bolestima naručeni za MR moraju čekati do 2022.

Liste čekanja idu u nedogled

Na stranicama HZZO-a stoji da, ovisno o bolnici, za MR abdomena čeka se od 2 do 654 dana, a neki uopće nemaju ponuđen termin.



Postoji 57 različitih pregled magnetske rezonance i 58 različitih CT pregleda te se za svaki razlikuju dani čekanja po bolnicama. Drlje je spomenuo i da se o ovoj problematici pisalo resornom ministru Berošu, ali da je on, po završetku izbora, prestao odgovarati, pišu 24 sata. 

Ministar zdravstva Vili Beroš se danas na svom Twitteru osvrnuo na napise o listama čekanja. Kazao je da je provjerio informacije vezano uz MR preglede abdomena u zagrebačkim bolnicama te poručio da se liste čekanja skraćuju gdje god nje to moguće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI