Na fakultete upisano 27.036 studenata. Najpoželjniji smjer je Izobrazba trenera na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu

Na web stranici Agenciji za znanost i visoko obrazovanje objavljene su konačne rang-liste za upis studijskih programa visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2020./21. u Hrvatskoj.

Kako je navedeno, u ljetnom upisnom roku bilo je ponuđeno 866 studijskih programa s ukupno 39.993 upisnih mjesta.

Ove se godine prijavilo 32.894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27.036 što znači da 5858 srednjoškolaca nije upisalo fakultet.

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji su studijski programi:

1. Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu



2. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

3. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

4. Izobrazba trenera; smjer: Fitnes, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

5. Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi:

1. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

3. Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

4. Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

5. Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Promatrajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su:

1. Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.830654

2. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.805231

3. Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.732209

4. Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.680000

5. Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku – prosjek ocjena 4.654285.

Nakon što su rang-liste u ljetnom upisnom roku objavljene, prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je slobodno 12.957 mjesta. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2020. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.

Završenim srednjoškolcima nisu zanimljivi nastavnički smjerovi

Iako su u posljednje doba STEM programi, koji uključuju prirodne znanosti, sve zanimljiviji učenicima, još uvijek ima slobodnih mjesta na programima fizike i kemije, ali i povijesti i geografije. No, treba naglasiti kako su to nastavnički smjerovi koji nisu popularni među budućim studentima hrvatskih sveučilišta.

Ovogodišnje buduće studente najviše zanima Kineziološki fakultet i to smjer Izobrazba trenera. Taj je fakultet skočio na prvo mjesto i maknuo “s trona” dosad najatraktivniji studij logopedije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Možda je razlog u tome što se u Rijeci otvorio studij logopedije i to je trenutno najpoželjniji smjer na tamošnjem Sveučilištu.

Na zadarskom Sveučilištu iznimno je popularan smjer psihologije, a na splitskom fizioterapije i to na Odjelu zdravstvenih studija.

Slavonce ili preciznije Slavonke zanima studij sestrinstva pa je tako u Osijeku taj smjer na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo izabran među 10 najatraktivnijih studijskih programa u Hrvatskoj.

Zagrebački Filozofski fakultet i dalje privlači završene srednjoškolce pa je tako od studija stranih jezika i dalje najatraktivniji studij anglistike, a zatim turkologije, švedskog jezika i kulture te nizozemskog jezika. S druge pak strane, iznenađujuće je kako za studij francuskog i književnosti nije bilo dovoljno interesa odnosno na 66 mjesta pravo upisa ostvario je samo 31 kandidat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI