MVP Ukrajine reagiralo u vezi sa zaoštravanjem situacije u Donbasu: ‘Tražimo hitan prekid vojne akcije!’

screenshot/Twitter

"Obraćamo se međunarodnim partnerima s molbom pojačati političko-diplomatski pritisak na Kremlj da bi se zaustavila opasna eskalacija u Donbasu i izbjegla humanitarna katastrofa u regiji", zaključuje se u priopćenju

MVP Ukrajine izražava duboku zabrinutost u vezi s aktivizacijom rusko-terorističkih snaga u Donbasu.

“Tijekom dva zadnja dana okupacijska vojska izvela je masovno granatiranje uzduž cijele linije konfrontacije iz svih vrsta oružja koje ima na raspolaganju, uključujući i zabranjene Dogovorenostima iz Minska Raketne sustave plotunske paljbe „Grad“, artiljeriju kalibra 152 mm, 122 mm, minobacače 120 i 82 mm, tenkove, a također iz streljačkog oružja. Od ruskog oružja poginuli su 8 ukrajinskih vojnika, 26 su zadobili rane”, poručili su iz MVP-a Ukrajine te dodali:

“Zbog granatiranja stambenih kvartova strada civilno stanovništvo: ranjena su dva civila. Potpuno bez struje ostali su gradovi Avdijivka i Jasinuvata, bez vode, struje i grijanja ostaju ukupno 400 tisuća civilnih stanovnika regije. Uzimajući u obzir pogoršavanje vremena i stalno granatiranje od strane bojovnika, humanitarna situacija na ovom području i dalje se pogoršava.

Takve akcije Kremlja mogu se kvalificirati kao vojni zločin, grubo kršenje Ženevskih konvencija od 12. kolovoza 1949. godine, nezakonito, bezrazložno i masovno uništavanje imovine, koje nije prouzrokovano vojnom neophodnošću.

Očevidno je da sadašnja eskalacija u Donbasu svjedoči o tome da Ruska Federacija nastavlja drsko ignorirati svoje obveze u okvirima Dogovorenosti iz Minska, imajući cilj ne dopustiti stabilizaciju situacije i postizanje bilo kojeg napretka u sigurnosnoj i humanitarnoj sferama.



Tražimo od Ruske Federacije da hitno prekine vojnu akciju i striktno se pridržava režima prekida vatre.

Obraćamo se međunarodnim partnerima s molbom pojačati političko-diplomatski pritisak na Kremlj da bi se zaustavila opasna eskalacija u Donbasu i izbjegla humanitarna katastrofa u regiji”, zaključuje se u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI