MVEP zvao veleposlanike da ne idu u Jasenovac na neslužbenu komemoraciju?

wikipedia

Diplomatski izvori neslužbeno su potvrdili Jutarnjem listu da ih je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zvala i nagovarala da idu samo na službenu, državnu komemoraciju u Jasenovcu, a ne i onu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i predstavnika naroda žrtava jasenovačkog logora.

Veleposlanici šest država – SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Austrije – prije prošlotjednih odvojenih komemoracija jasenovačkim žrtvama primili su telefonski poziv iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, piše Jutarnji list.

U tom je pozivu s vrlo visoke razine u Ministarstvu od njih zatraženo da dođu isključivo na službenu Vladinu komemoraciju koja se održavala u nedjelju 14. travnja i izričito je zatraženo da ne dolaze na komemoraciju koju su dva dana ranije, 12. travnja, organizirali Savez antifašističkih boraca i predstavnici naroda žrtava jasenovačkog logora.

U telefonskom pozivu koji je upućen sa Zrinjevca, veleposlanicima šest navedenih država rečeno je da će njihov dolazak na komemoraciju antifašista i manjinaca Vlada shvatiti kao izraz nepoštovanja države domaćina.

Vijest da je od šest veleposlanika utjecajnih država izričito zatraženo da bojkotiraju komemoraciju antifašista i predstavnika naroda žrtava Jasenovca, kako neslužbeno doznaje Jutarnji iz razgovora s više diplomatskih izvora, izazvala je u diplomatskom zboru u Hrvatskoj prilično zaprepaštenje.



Taj je poziv prije svega doživljen kao nedopustiv pokušaj zemlje domaćina da instrumentalizira strane veleposlanike za svoje dnevno-političke potrebe, ali i kao jasan pokazatelj odnosa Vlade prema narodima žrtvama ustaškog logora i antifašizmu.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je veleposlanike zvala jedna od dviju državnih tajnica i najbližih suradnica ministrice Marije Pejčinović Burić – Andrea Metelko Zgombić (foto). U hijerarhiji MVEP-a državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić i državna tajnica za europske poslove Andrea Metelko Zgombić odmah su iza ministrice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI