MUŽ NAJBOGATIJE HRVATICE TUŽIO DRŽAVU! Traži od Hrvatske ogromnu odštetu, a vrlo je zanimljivo ime jednog svjedoka

Grgo Jelavić/Pixsell

U novom broju lokalnog Dubrovačkog vjesnika pozabavili su se arbitražnim postupkom oko golfa na Srđu pa tako novinari ovog lokalnog medija detektiraju kako je u arbitražnom postupku u Parizu osim aktualnog gradonačelnika HDZ-ova Mate Frankovića svjedočio i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić se inače prije desetak godina uključio u priču oko ovog projekta kao posrednik izmeđuizraelskog poduzetnika Aarona Frenkela i bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića pa je u to vrijeme Jutarnji list pisao da je u Zagrebu održan sastanak nakon što se Frenkel navodno požalio tadašnjem predsjedniku na odnos nove gradske vlasti prema njihovoj investiciji. Vlahušić je u to doba pozivao predstavnike tvrtke Razvoj golf Dubrovnik da javno pokažu što misle graditi na Srđu, a sukob je kulminirao kada je vlast prijavila Državnom odvjetništvu prodaju zemlje na Srđu po cijeni od 55 kuna po m2. Prodavatelj je u tom slučaju bio Grad Dubrovnik kojega je vodila HDZ-ova vlast, a kupac Razvoj golf. Treba podsjetiti da je Frenkelova supruga Maja Frenkel rođena Brinar bila pomoćnica ministarstva gospodarstva u doba kada je Vlahušić bio ministar zdravstva.

Inače je prije nekoliko dana na društvenim mrežama aktualni gradonačelnik Franković najavio svoje svjedočenje u Parizu. ‘’Na poziv Državnog odvjetništva Republike Hrvatske ovaj tjedan ću u Parizu sudjelovati u postupku arbitraže između Republike Hrvatske i tvrtke Razvoj Golf’’, napisao je Franković na svojem Facebook profilu. Za daljnje komentare gradonačelnik nije bio raspoložen.

Zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka pri Međunarodnom sudu za ra rješavanje ulagačkih sporova sa sjedištem u Washintonu pokrenuli su Razvoj Golf d.o.o. i Elitch kao osnivač društva i investitor u izgradnji sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu. Vlasnik tvrtke Frenkel osobno je podnio novi arbitražni zahtjev protiv Hrvatske za odštetu zbog nerealiziranog projekta i uloženih 130 milijuna eura. Usput je i prvog dana lipnja ove godine na dubrovačkom Općinskom sudu održano je ročište po privatnoj tužbi tvrtke “Razvoj Golf” protiv odgovornih osoba iz udruge Zelena akcija. Riječ je o Željki Ljeljak Gracin, Enesu Ćerimagiću te Luki Tomcu. Navedena tvrtka u postupku zahtijeva kažnjavanje odgovornih osoba iz Zelene akcije koja je problematizirala izgradnju apartmanskog naselja na Srđu.

Oni koji prate ovu problematiku pitali su se nastoji li Razvoj Golf ovim putem izvršiti pritisak na Zelenu akciju, kojoj prijete velike novčane kazne u slučaju gubitka spora. Zelena akcija provoditeljica je kampanje “Srđ je naš” koja se svojedobno žestoko protivila projektu golfa na Srđu pa su tvrdili kako se iza priče o sportskim sadržajima koji su trebali niknuti u njihovoj kraju zapravo kriju ideje o apartmanskom naselju višestruko većem od bilo kojeg dubrovačkog naselja.



 

Smatralo se kako bi se ovim projektom opteretila ionako opterećena dubrovačka infrastruktura dok bi troškove izgradnje potrebne infrastrukture u najvećoj mjeri snosili građani. Sada pak tvrtka investitor u sudskom sporu traži kažnjavanje troje optuženika iz Zelene akcije i to u iznosu od 300 dnevnih dohodaka, što je ukupno više od 200 tisuća kuna i to bez troškova postuku. U istom slučaju Zelenu akciju sud u Zagrebu nepravomoćno je oslobodio odgovornosti za naknadu štete “Razvoj Golfu”, ali unatoč tome ova tvrtka ne odustaje pa sada članove udruge tuže na dubrovačkom sudu.

Podsjetimo, voditeljica projekta “Golf na Srđu” jedna je od najbogatijih Hrvatica, Maja Ruth Frenkel, djevojačkog prezimena Brinar, koja je široj hrvatskoj javnosti znana kao šefica Odjela za financije u Todorićevom Agrokoru.

Nakon toga je 2000. godine radila u Ministarstvu gospodarstva, a u to vrijeme upoznala je svoje supruga Aaarna Frenkela, za kojega se udala u Monte Carlu pred 700 uzvanika te s njime započela zajednički život, ali i biznis.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI