MUP IMA VAŽNU OBAVIJEST ZA SVE: Privremeno se ukida stroža kontrola na granicama

Dusko Marusic/PIXSELL

. Ova obustava se treba primjenjivati i u Sloveniji i u Mađarskoj i u Hrvatskoj s obzirom na to da su granični prijelazi kao i procedure na njima mahom zajednički.

U subotu navečer u HRT-ovom Dnevniku 3 načelnik  uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno rekao je  da se vratio stari režim pregleda na granicama.

“Stari režim, odnosno ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom su se počele primjenjivati, no važno je napomenuti da je hrvatska policija cijelo vrijeme trajanja sustavnih provjera aktivno radila na tome da su se ta popuštanja radila u skladu s dogovorom s mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala putnicima promet”, rekao je Ničeno.

Kako je kazao ciljanim kotrolama se provjeravaju državljani trećih zemalja, a ciljano po nekom profiliranju samo određeni državljani EU. Ova obustava se treba primjenjivati i u Sloveniji i u Mađarskoj i u Hrvatskoj s obzirom na to da su granični prijelazi kao i procedure na njima mahom zajednički.

Nova uredba od 15. ožujka se primjenjuje u tom dijelu u smislu ciljanih kontrola, a sustavne provjere su ukinute i radit će se kroz ovaj tjedan da se dogovori točno koji će to biti periodi u kojima će sustavne kontrole biti u primjeni.

Gužve se očekuju na graničnim prijelazima, ali da će se, kako je kazao, odgovorno pratiti učinci je li razmjeran učinak granične kontrole na promet putnika i sukladno tome popuštati, odnosno obavljati temeljitiju graničnu kontrolu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI